- MIR INFORMATIVNA AGENCIJA MOSTAR
 
 
 
 
Srijeda, 27. svibnja 2009.
 

U Majčinu selu u župi Međugorje održana je redovita mjesečna provincijska duhovna obnova. Kao i svi događaji na razini Provincije u ovoj jubilejskoj godini u kojoj slavimo 800 godina Reda, tako i ova obnova nosi jubilejski i franjevački pečat. Uz to, ovaj je događaj bio još značajniji što su ga svojom nazočnošću uveličale i školske sestre franjevke, njih oko trideset. U prijepodnevnim satima je započelo okupljanje fratara i sestara te je uslijedila molitva Srednjeg časa. Zatim je predvoditelj duhovne obnove, dr. fra Bernardin Škunca iz Hvara iznio svoje predavanje „Od križa do mistike - Franjina duhovnost“.

Fra Bernardin je govorio o čistoći franjevačkog izvora i početaka i o potrebi vraćanja na te izvore, što bi u stvari bila pretemeljidba i povratak na milost početaka, o čemu se mnogo govorilo na razini cijeloga Reda, posebno u zadnje tri godine priprave za veliku obljetnicu.

Želeći rasvijetliti Franjinu duhovnost i teologiju, fra Bernardin je nazočnima protumačio križ sv. Damjana koji je govorio Franji, te je imao veliki utjecaj na njegovo buduće razmišljanje i djelovanje. Nakon zanimljivog izlaganja, uslijedila je stanka i prigoda za sakrament pomirenja, a zatim su far Miljenko Šteko i fra Ante Marić predstavili fra Bernardinovu knjigu – roman o sv. Franji „Mirotvorac u Bolonji“. O romanu je govorio i sam autor. U 12 sati uslijedilo je koncelebrirano misno slavlje koje je predvodio provincijal fra Ivan u koncelebraciji s fra Bernardinom koji je i propovijedao, fra Matom Dragićevićem, te fra Markom Puljićem, kustosom Kustodije u Americi i Kanadi, te još oko trideset svećenika. Sveukupno je na obnovi sudjelovalo oko pedeset fratara i 30 časnih sestara. Provincijal je izrazio zahvalnost svima nazočnima, a posebno časnim sestrama, što smo na ovoj obnovi mogli zajednički osjetiti duh istog Utemeljitelja te zajedno dati doprinos proslavi i obilježavanju jubileja franjevačkog pokreta. Na kraju je fra Svetozar Kraljević, ravnatelj Majčinog sela sve pozvao na zajednički objed.

Ostale fotografije

 
Napisao/la: MIRIAM