O. fra Bono Jelavić, O. fra Bruno Adamčik , O.fra Dane Čolak , O. fra Anđelko Nuić iz Drinovaca, O. fra Emil Stipić iz Drinovaca, O. fra Branko Šušak iz Mokrog, O.fra Jenko Vasilj iz Međugorja, O. fra Tihomir Zubac iz Gradnića

Preminuo:
svibnja 15 1945
U mjestu:
Od strane partizana na raznim križnim putovima
Ukratko:

Iza 15. svibnja 1945. od partizana su ubijena sljedeća braća, na raznim križnim putovima:

  1. Između Velike Gorice i Siska pošt. otac fra Bono Jelavić iz Veljaka, u 47. god. života, 29. god. redovništva i 22. god. svećeništva. Bio je doktor teologije. Obnašao je službe kapelana i župnika, profesora na širokobriješkoj gimnaziji i prefekta vanjskih đaka.
  2. Negdje u Sloveniji sljedeća braća: pošt. otac fra Bruno Adamčik iz Konjica, u 37. god. života, 19. god. redovništva i 13. god. svećeništva. Bio je profesor glazbe u širokobriješkoj gimnaziji. Javljao se češće člancima u Sv. Ceciliji. Skladao je crkvene popijevke. Bavio se i fotografijom.
  3. Pošt. otac fra Dane Čolak iz Mamića (danas župa Ledinac), u 29. god. života, 9. god. redovništva i 4. god. svećeništva. Obnašao je službe župnog pomoćnika i vojnog kapelana. Za grob mu se ne zna.
  4. Pošt. otac fra Anđelko Nuić iz Drinovaca, u 37. god. života, 19. god. redovništva i 13. god. svećeništva. Obnašao je službe kapelana i župnika.
  5. Pošt. otac fra Emil Stipić iz Drinovaca, u 33. god. života, 13. god. redovništva i 8. god. svećeništva. Obnašao je službe kapelana i župnika.
  6. Pošt. otac fra Branko Šušak iz Mokrog, u 33. god. života, 14. god. redovništva i 8. god. svećeništva. Obnašao je službe kapelana i župnika.
  7. Pošt. otac fra Jenko Vasilj iz Međugorja, u 31. god. života, 14. god. redovništva i 8. god. svećeništva. Obnašao je službu župnog pomoćnika, vjeroučitelja i vojnog kapelana.
  8. Pošt. otac fra Tihomir Zubac iz Gradnića, Poginuo je u 27. god. života, 10. god. redovništva i 2. god. svećeništva. Obnašao je službu kapelana. Svoje je priloge objavljivao u različitim listovima i časopisima.

Ni jednome od navedenih ne zna se grob.

Sjećanje na

ruj 24 1799
Kreševo
ruj 24 2012
Mostar