Od partizana su ubijena devetorica hercegovačkih franjevaca

Preminuo:
velj 06 1945
U mjestu:
Čitluk i Mostar
Ukratko:

U Čitluku dvojica braće:

  1. Pošt. otac fra Filip Gašpar, iz Ambara, župa Roško Polje, u 52. god. života, 32. god. redovništva i 28. god. svećeništva. Obnašao je službe kapelana, župnika i predsjednika samostana. Bio je aktualni župnik u Gradnićima. Njega i kapelana fra Ćirila Ivankovića partizani su iz Gradnića doveli u Čitluk te ubili.
  2. Pošt. otac fra Ćiril Ivanković iz Poklečana, župa Rakitno, u 67. god. života, 51. god. redovništva i 45. god. svećeništva. Obnašao je službe kapelana, župnika, samostanskog vikara i gvardijana. Partizani su ga skupa sa župnikom fra Filipom doveli u Čitluk i ubili. Njihove su kosti 1966. prenesene u mjesno groblje Podadvor.

 

U Mostarskom Gracu šestorica braće:

  1. Mnogopošt. otac fra Krešimir Pandžić iz Drinovaca, u 53. god. života, 36. god. redovništva i 30. god. svećeništva. Postigao je doktarat iz filologije (klasični jezici). Obnašao je službe profesora, ravnatelja širokobriješke Gimnazije, kustoda Provincije i provincijala. Partizani su ga s petoricom subraće strijeljali u Mostarskom Gracu, kamo su se bili sklonili.
  2. Pošt. otac fra Augustin Leopold Zubac iz Čitluka, u 55. god. života, 36. god. redovništva i 31. god. svećeništva. Obnašao je službe kapelana, profesora i upravitelj franjevačke električne centrale na rijeci Lištici.
  3. Pošt. otac fra Roland Zlopaša iz Posušja, u 33. god. života, 16. god. redovništva i 10. god. svećeništva. Bio je profesor na Širokom Brijegu.
  4. Pošt. otac fra Zvonko Grubišić iz Posuškog Graca, u 30. god. života, 11. god. redovništva i 5. god. svećeništva. Obnašao je službu kapelana, a od 1944. je u Mostarskom Gracu. Tu je ubijen s petoricom subraće, koji su se sklonili kod njega.
  5.  Fra Kornelije Sušac iz Cerna, župa Humac, u 20. god. života i 2. god. redovništva. Bio je klerik s jednostavnim zavjetima i učenik 7. razreda širokobriješke gimnazije.
  6. Fra Rudo Jurić iz Radešina, župa Jablanica, u 20. god. života i 2. god. redovništva. Bio je klerik s jednostavnim zavjetima i učenik 7. razreda širokobriješke gimnazije. Svu šestoricu su partizani poveli prema Gostuši i ubili u bespuću u blizini župne kuće.

Tjelesni ostatci su im ekshumirani 1969. i od 1. srpnja 1971. počivaju u širokobriješkoj crkvi.

U Čapljini ili okolici oko 6. veljače ubijen je pošt. otac fra Petar Sesar iz Kočerina, u 50. god. života, 31. god. redovništva i 24. god. svećeništva. Obnašao je službe kapelana, župnika, samostanskog vikara i gvardijana. Bio je aktualni čapljinski župnik. Za grob mu se ne zna.