Osmorica braće, dvojica iz ljubuskog

Preminuo:
velj 08 1945
U mjestu:
Zagvozd
Ukratko:

Osmorica braće uhićena su 1945. od partizana na Širokom Brijegu, povezena kamionom prema Splitu i ubijena negdje na putu, najvjerojatno u Zagvozdu:

 

  1. Pošt. otac fra Bonifacije Majić iz Vitine, u 62. god. života, 45. god. redovništva i 39. god. svećeništva. Pune 23 godine bio je profesor latinskog i grčkog jezika u gimnaziji na Širokom Brijegu, a potom je vjeroučitelj. Bio je dugogodišnji prefekt u konviktu vanjskih đaka na Širokom Brijegu te definitor Provincije u jednom mandatu.
  2. Pošt. otac fra Radoslav Vukšić iz Studenaca, u 51. god. života, 32. god. redovništva i 28. god. svećeništva. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Beču. Gotovo 20 godina je profesor je matematike i fizike na Širokom Brijegu. Bio je i ravnatelj gimnazije te definitor Provincije u dva mandata.
  3. Pošt. otac fra Fabijan Paponja iz Lipna, u 48. god. života, 30. god. redovništva i 23. god. svećeništva. Bio je doktor povijesnih znanosti. Osamnaest godina bio je profesor povijesti i zemljopisa u širokobriješkoj gimnaziji. Osim toga bio je gvardijan na Širokom Brijegu, ravnatelj internata za vanjske đake i definitor Provincije.
  4. Pošt. otac fra Andrija Jelčić iz Stubice, danas župa Studenci, u 41. god. života, 20. god. redovništva i 15. god. svećeništva. Obnašao je službe kapelana, župnika, samostanskog vikara i gvardijana. Sagradio je crkvu u Čapljini.
  5. Pošt. otac fra Leonard Rupčić iz Hardomilja, župa Humac, u 38. god. života, 20. god. redovništva i 14. god. svećeništva. Bio je profesor na Širokom Brijegu, prefekt vanjskih đaka, klerika i bogoslova.
  6. Fra Fabijan Kordić iz Grljevića, u 55. god. života i 38. god. redovništva. Bio je brat laik. Djelovao je kao krojač i vrtlar najprije u Mostaru, a onda na Širokom Brijegu.
  7. Fra Melhior Prlić iz Sovića, brat laik, u 33. god. života i 8. god. redovništva. Nakon završetka novicijata odlazi na Široki Brijeg u stolarsku radionicu: tu ostaje do kraja života.
  8. Fra Miljenko Ivanković iz Tubolje pokraj Tomislavgrada, u 21. god. života i 2. god. redovništva. Bio je klerik s jednostavnim zavjetima i đak 8. razreda gimnazije.

Nakon izvršene ekshumacije na Đoginoj ledini u Zagvozdu tijekom 2005. godine, gdje je pronađeno 18 ljudskih kostura, dosada je na KBC-u u Splitu iz navedene skupine identificiran jedino fra Melhior Prlić. Njegovo je tijelo 2007. položeno u zajedničku grobnicu ubijenih fratara u crkvi na Širokom Brijegu.

 

S njima su iz ljubuškoga zatvora povezena još dvojica, koji su također ubijeni u Zagvozdu:

  1. Pošt. otac fra Julijan Kožul iz Ljutog Doca, u 39. god. života, 19. god. redovništva i 13. god. svećeništva. Obnašao je službe kapelana i župnika. Partizani su ga iz župnoga stana u Veljacima odveli u Ljubuški, skupa s njegovim župnim pomoćnikom fra Paškom Martincem. Mislilo se da je strijeljan u Ljubuškom, ali je njegovo tijelo 2007. identificirano u KBC-u u Splitu skupa s još dva tijela koja su iskopana u masovnoj grobnici u blizini Zagvozda.
  2. Pošt. otac fra Zdenko Zubac iz Gradnića, u 34. god. života, 16. god. redovništva i 10. god. svećeništva. Obnašao je službe kapelana, župnika i samostanskog vikara. Komunisti su ga uhitili u Ružićima i odveli u zatvor u Ljubuškom. Mislilo se da je strijeljan u Ljubuškom, ali je njegovo tijelo 2006. identificirano u KBC-u u Splitu skupa s još dva tijela koja su iskopana u masovnoj grobnici u blizini Zagvozda. Njegovi posmrtni ostatci preneseni su u grobnicu mučenika u širokobriješkoj crkvi i tu pokopani 2007., skupa s fra Julijanom Kožulom i fra Melhiorom Prlićem.