SVETI ANTE

lip 13 2019 Miriam

O životu sv. Ante ne trebamo puno govoriti jer su podaci o njegovu životopisu dobro poznati i njegovi štovatelji su dobro upućeni i informirani o njegovu životnom putu. Činjenica je da poznamo solidno životopise i drugih svetaca, ali usprkos tome, ni jedno drugo svetište nije u tolikoj mjeri posjećeno kao svetište sv. Ante. Naravno, osim svetišta Blažene Djevice Marije. Zbog čega?

Razlog je tome što osjećamo i imamo iskustvo da je zagovor sv. Ante moćniji. I uvjeren sam da smo ga svi iskusili i zbog toga smo zahvalni Bogu.

Zbog čega Bog uslišava sv. Antu i zbog čega je sv. Ante tako veliki svetac. Ja bih to iščitao iz samo jedne geste iz njegova života: potpuno predanje Bogu i potpuna spremnost umrijeti za Krista, i to mučeničkom smrću. Ne samo da je sve ostavio poradi Kraljevstva nebeskog, svega se odrekao, nego se odrekao i samoga sebe iz ljubavi prema svome Učitelju. To znači donijeti pravu odluku u svome životu.

Kad gledamo život sv. Ante onda jasno vidimo koje milosti prate onoga koji je sve ostavio poradi Krista i radikalno se odlučio za Boga. Odrekao se i samoga sebe i želio umrijeti mučeničkom smrću jer je toliko ljubio Isusa. Zauzvrat, Bog ga je darovao tolikim milostima da je činio mnoga čudesa i kad bi propovijedao svi su se divili, pa čak su ga i ribe slušale.

Njegove riječi su stvarale čuda. Čak imamo danas i sačuvanu njegovu zbirku sabranih propovijedi. Kad bih ja uzeo te iste riječi koje je one izgovarao i izgovorio ih u svojoj propovijedi, te riječi ne bi imale ni blizu učinak kao kad ih je on izgovarao. Iste riječi a različiti učinci. Ili kad bih izgovarao riječi koje je sam Isus govorio a ljudi mu se toliko divili i govorili da tako još nitko govorio nije. Ali kad ja danas izgovaram te iste riječi pred ljudima kao da nitko nije oduševljen. Doslovno iste riječi a ne ostavljaju ni blizu isti učinak i oduševljenje.

Dakle, nisu ovdje riječi toliko bitne koliko je bitan Duh s kojim se te riječi izgovaraju, odnosno slušaju. Nema riječ tu magijsku moć koja pokreće, ozdravlja, tješi i spasava. Spasava osoba Isusa Krista kojoj se obraćamo. Riječi su samo ruho u koje se zaodijeva snaga i vatra Duha Božjega koji pokreće i oduševljava. Duh je taj koji slovo oživljuje.

Ante je bio pun Duha Svetoga. Razlog leži u tome što je htio podnijeti mučeništvo za svoga Učitelja. Donio je važnu odluku u svome životu. Odabrao je ono što je najvažnije i zato mu se sve ostalo nadodalo. 

Jedan mi je stariji fratar jednom rekao: „Fra Stanko, shvatio sam da moj život nije sačinjen od snova, već od odabira koje činim.“

Imat ćemo bezbrojne odabire u životu. I obično se ti odabiri okreću oko dviju odluka: „Što je najbolje za mene?“ ili „Što je najbolje za druge?“ Sveti Ante je izabrao ono što je najbolje za drugoga i zato ga je Gospodin tako milostivo pogledao i obilno nagradio u tako kratkom životnom periodu. 

Kad su u pitanju životni odabiri, čitamo u Rutinoj knjizi kako su se Ruta i Orpa suočile s važnom odlukom. Njihovi su muževi pomrli pa im je svekrva Noemi rekla da se vrate svojim obiteljima. Nije htjela da se osjećaju obveznima prema njoj, unatoč tome što je njezin gubitak bio daleko veći. Izgubila je muža i oba svoja sina. Već je i stara i sve teže i teže može raditi. Ali usprkos tome oslobađa svoje nevjeste od obveze i govori im da mogu ići svojim obiteljima jer su im muževi, dakle njezini sinovi, pomrli.

Orpa i Ruta su stajale pred odabirom: mogle su se vratiti u svoju domovinu i otpočeti novi život, ili ostati s Noemi da joj pomognu u njezinoj velikoj nevolji. Dobro su znale da će njihov odabir, posebice ovaj zadnji vjerojatno značiti da žive u tuđini kao udovice sa starom svekrvom do kraja života, jer je bilo malo Židova koji bi se htjeli oženiti strankinjom.

Orpa je odlučila učiniti ono što je bilo najbolje za nju i njezinu budućnost i napustila je Noemi. Ruta je odlučila učiniti ono što je najbolje za Noemi i pomoći joj u njezinim potrebama, a ne ono što je najbolje za nju. To je bio rizika da će do kraja života biti jako siromašna i da će imati težak i naporan život.

Preporučujem vam da svakako pročitate još jedanput tu biblijsku knjigu u kojoj ćete vidjeti kako je Bog Rutu nagradio tako da je odigrala značajnu ulogu u povijesti Židova i postala dio Isusovog obiteljskog stabla, samo zato što je donijela dobru odluku u svom životu.  

Odlučite se već danas i odaberite ono najbolje. Odaberite služiti bližnje, i tako svojim riječima i djelima promicati Kristov nauk. Kad ste neodlučni što učiniti i kakvu odluku donijeti onda dođite pred križ i odlučite se za ono za što se On na križu odlučio i imat ćete život. Sveti Ante je to shvatio i zato ga je Bog tolikim dobrom nagradio jer se Bog darom ne da nadmašiti.

Kaže Katarina Sienska: „Ako budete ono što vam je Bog namijenio da budete, zapalit ćete svijet.“ Sveti Ante nam je najbolji primjer za to.

 

Fra Stanko Mabić