Đakonsko ređenje u Mostaru

stu 21 2020 Miriam

Po posvetnoj molitvi i polaganju ruku mons. Petra Palića, mostarsko-duvanjskog biskupa, tijekom svečanog misnog slavlja u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru, u subotu 21. studenoga 2020., s početkom u 11 sati, sveti red đakonata uz četiri biskupijska kandidata primili su i četvorica kandidata Hercegovačke franjevačke provincije: fra Marko Bandić, fra Tomislav Crnogorac, fra Džoni Dragić i fra Antonio Primorac.

U koncelebraciji s biskupom bili su fra Miljenko Šteko, provincijal, generalni vikar don Željko Majić i svećenici koji su mogli prisustvovati svetoj misi. Nakon čitanja Evanđelja prozvani su kandidati za sveti red. Biskup Petar je ređenicima uputio prigodnu homiliju ističući zadaće đakona.

Nakon homilije uslijedili su upiti ređenicima i litanije Svih Svetih. Đakoni su molili litanije prostirući se na pod. Slijedila je blagoslovna molitva i polaganje ruku. Nakon obreda ređenja, župnici su pomogli ređenicima u oblačenju đakonske odore – dalmatike. Zatim su primili evanđelistar – knjigu Evanđelja, i potom pristupili oltaru prinoseći darove za euharistijsku službu.

Na kraju svetog misnog slavlja provincijal fra Miljenko je zahvalio biskupu Petru na činu ređenja. Izraze radosti i čestitanja uputio je obiteljima novih đakona, ređenicima i svima koji su ih pratili na putu do oltara.

Duhovnost

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE

POTVRĐENO PRAVILO FRANJEVAČKOG REDA

GENERALNE KONSTITUCIJE REDA MANJE BRAĆE

GENERALNI STATUTI REDA MANJE BRAĆE