Život u službi Evanđelja

ruj 09 2020 Miriam

Robert Jolić, Hercegovački franjevci pola stoljeća u Kongu, Mostar – Tomislavgrad, 2020., str. 287. Nakladnik: Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja B. D. Marije, Franjevačka knjižnica Mostar (nakladnički niz RECIPE, Knjiga 23); Sunakladnici: Franjevački muzej Tomislavgrad; Naša ognjišta, Tomislavgrad.

Od brojnih mjesta, u domovini i svijetu, na kojima su djelovali i djeluju hercegovački franjevci nema dvojbe da je najzahtjevnije bilo ono u daleko Africi, u misijama u Demokratskoj Republici Kongo, gdje su sedmorica franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije djelovala gotovo punih pola stoljeća: od kraja 1968., kad je u misije otišao fra Blago Brkić, do 2017., kad su se preostala trojica vratila u domovinu (fra Pere Čuić potom se opet vratio u DR Kongo, gdje djeluje i danas). Imena navedene sedmorice navodimo s poštovanjem i zahvalnošću, redom kako su odlazili u Kongo (Zair): fra Blago Brkić, fra Ante Ivanković, fra Ante Kutleša, fra Filip Sučić, fra Pere Čuić, fra Stojan Zrno i dr. fra Jozo Vasilj. Monografija autora R. Jolića pokušava dati barem neki uvid u silna djela koja su kroz to vrijeme učinili u toj dalekoj zemlji, kako na čisto duhovnom i crkvenom, tako i na građevnom, uljudbenom, kulturnom, odgojnom i humanitarnom polju rada.

Knjiga je obogaćena brojnim vrijednim fotografijama, uglavnom iz arhiva samih misionara koji su djelovali u DR Kongo.

Autor bi bio sretan ako bi se ova monografija prepoznala kao neke vrste spomenika hrabroj sedmorici misionara franjevaca iz Hercegovine koji su svoje živote, ili barem njihov dobar dio, uložili u napredak Katoličke crkve u dalekoj Africi.

Propovijedi

tra 04 2021
tra 03 2021
tra 03 2021

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE