FRA ANTE BEKAVAC OBRANIO DOKTORSKI RAD

Fra Ante Bekavac obranio doktorski rad
svibnja 17 2018 Miriam

U ponedjeljak 14. svibnja 2018. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Lic. theol. Fra Ante Bekavac, OFM, obranio je doktorski rad pod nazivom Izvori moralne spoznaje u svjetlu nauka Drugoga vatikanskoga koncila (The Sources of Moral Knowledge in the Light of the Teaching of the Second Vatican Council). Doktorsko istraživanje provedeno je pod mentorstvom prof. dr. sc. Tončia Matulića. Članovi povjerenstva za javnu obranu doktorskog rada bili su prof. dr. sc. Stjepan Baloban, predsjednik, izv. prof, dr. sc. Vladimir Dugalić, vanjski član i prof. dr. sc. Tonči Matulić, mentor-član.

Na javnom i svečanom akademskom činu obrane doktorskog rada predsjednik povjerenstva prof. dr. sc. Stjepan Baloban predstavio je doktoranda i izložio kratki životopis. Zatim je riječ dobio doktorand Lic. theol. fra Ante koji je predstavio svoja doktorska istraživanja. Rad sadrži pet poglavlja koja su izložena u dvadeset minuta preglednog, sintetički jasnog izlaganja. Nakon toga uslijedila su pitanja članova povjerenstva na koja je fra Ante uspješno i suvereno odgovarao. Članovi su istakli da je fra Ante uložio mnogo truda, strpljivosti i znanja u ovo doktorsko istraživanje što pokazuje obilna literatura. Također je istaknuto jedinstvenost ovoga doktorskog istraživanja osobito na hrvatskom jezičnom području a i šire u europskim i svjetskim razmjerima. Čestitali su fra Anti i mentoru prof. dr. sc. Tončiu Matuliću na hrabrosti da se odlučio za ovo zahtjevno i teško područje istraživanja te ga uspješno priveo kraju. Predsjednik povjerenstva iznio je jednodušno mišljenje svih članova povjerenstva završenih pitanja i konzultacija iznijeli ocjenu da je fra Ante uspješno i s najvišom ocjenom obranio doktorski rad. Predsjednik povjerenstva prof. dr. sc. Stjepan Baloban proglasio ga je doktorom iz znanstvenog područja humanističkih znanosti znanstvenog polja teologije.

Ovom svečanom akademskom činu obrane doktorskog rada nazočio je i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko kao i subraća i samostana u zagrebačkoj Dubravi i braća iz Hercegovine koja su došla za tu prigodu. Također su bili nazočni fra Antina obitelj i prijatelji koji su mu čestitali na ovom uspjehu. Druženje se nakon završetka akademskog čina nastavilo u franjevačkom samostanu u Dubravi svečanim ručkom kojeg je priredila zajednica na čelu sa gvardijanom fra Svetozarom Kraljevićem.

Našem fra Anti iskrene čestitke na ovom postignuću i poticaj da nastavi sa svojim akademskim radom i stečeno znanje prenosi na dobro svih koje bude susretao.

Fra Serđo Ćavar

Propovijedi

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE