Papa Franjo u Asizu potpisao encikliku "Fratelli tutti"

lis 04 2020 Miriam

Uoči blagdana svetoga Franje, Papa je otputovao u Asiz gdje je, na grobu tog svetca, potpisao svoju novu encikliku „Fratelli tutti“ (Svi smo braća). Otac Mauro Gambetti, kustos Svetog samostana: Papa Franjo rado dolazi ovamo kako bi istaknuo teme koje su mu drage

Antonella Palermo; Ariana Anić - Vatikan

Papa Franjo je u subotu 3. listopada 2020., poslijepodne otišao u Asiz, u posjet bez prisutnosti vjernikā, ali u kojemu je sadržan dah cijeloga svijeta. To je četvrti posjet pape Franje gradu u kojem se rodio svetac čije je ime izabrao nositi kao papa. Sveti je Otac najprije pošao u Sveti samostan, a potom u kripti bazilike predvodio euharistijsko slavlje na kojemu je, poštujući posebne mjere zbog pandemije bolesti COVID-19, sudjelovalo 20-tak redovnika franjevaca, bez drugih vjernika. Nakon mise, Papa je na grobu svetoga Franje potpisao encikliku „Fratelli tutti“ (Svi smo braća), a potom se vratio u Vatikan.

Srce nam je ispunjeno radošću, zahvalni smo Papi koji rado dolazi na ovo mjesto kako bi uvijek ponovno isticao njemu drage teme o miru – rekao je uoči Papina dolaska otac Mauro Gambetti, kustos Svetoga samostana u Asizu. Pritom nije propustio spomenuti encikliku Laudato si', nadahnutu franjevačkom duhovnošću koja vidi vezu među svima i između svega.

Osvrnuvši se na dokument o bratstvu i društvenom prijateljstvu, otac Mauro je primijetio kako on samim naslovom upućuje na inkluzivnu crtu obzora unutar koje smo pozvani uroniti. Poput majke, njezine utrobe koja čuva, hrani, odgaja za život. Kad bismo mogli naučiti kako postupati sa sredinama društvenoga života, i usmjeravati ih prema načelima univerzalnoga bratstva, riješili bismo probleme svijeta, osjetili bismo radost za sve ljude.

Kad bismo doista bili pozorni prema drugomu, kad bismo se brinuli o vrjednovanju razlikā i uzajamnosti, ostvarili bismo san ljudskoga srca - biti u raju već sada, u skladu odnosā u kojima svaka osoba ima pravo na državljanstvo, u kojima se svaki život prihvaća, podupire, promiče. Pandemija nam je vratila obzor povezanosti koji smo mislili nadvladati – napomenuo je na kraju kustos Svetoga samostana.  

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE