PROMOCIJA U ZAGREBU

Promocija u Zagrebu
svibnja 21 2019 Miriam

(fra Josip Serđo Ćavar – Zagreb)

U subotu 4. svibnja 2019. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u 10 i 13 sati, održane su dvije svečane promocije doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na 350-tu obljetnicu Sveučilišta u Zagreb koje slavi zagrebačko sveučilište. Javna promocija doktora znanosti seže iz 1877. godine. Rektor prof. dr. sc. Damir Boras promovirao je nova 384 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu među kojima je bio i naš fratar dr. sc. fra Ante Bekavac. Tijekom prve svečanosti u 10 sati na kojoj je promoviran i naš dr. sc. fra Ante Bekavac bilo je promovirano 197 doktorskih kandidata, a tijekom druge njih 187 sveukupno 384 doktora znanosti i umjetnosti iz svih sastavnica Sveučilišta. Ove godine pet (5) je doktora znanosti sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U skladu s protokolom, kandidati su odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape, te su od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta došli u dvjema povorkama koje je predvodio dvojica sveučilišnih pedela, zbog čega je između 9.20 i 9.30 sati te između 12.20 i 12.30 sati kratkotrajno obustavljen promet na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske. Pet minuta poslije, povorka prorektora i dekana predvođena rektorom ušla je u zgradu Hrvatskoga narodnoga kazališta.

Promocije je započela svečanim ulaskom rektora, prorektora i dekana na pozornicu HNK-a, nakon čega je bila intonirana himna Republike Hrvatske. Na svečanosti je uslijedio govor rektora prof. dr. sc. Damira Borasa. Rektor je izgovorio tekst prisege u kojemu je nove promovirane doktore znanosti i umjetnosti pozvao da ostanu vjerni načelima znanost, u svome pozivu čuvaju njezine ideale, i u svom naslovu koji im pripada od danas i čast Sveučilišta kao i njegovo mjesto u slobodnoj zajednici ljudi i naroda, koje dijelimo. Nakon toga ih je pitao: Prisežete li?. Svi doktori znanosti i umjetnosti jednoglasno su izrekli: Prisežemo! Nakon što su kandidati izrekli prisegu Rektor prof. dr. sc. Damir Boras ih proglasio ih je doktorima znanosti i umjetnosti, promovirani kandidati prebacili su  kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje.

Uslijedilo je uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora. Prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. Miloš Judaš uručio je doktorske medalje. Dekani svih promoviranih fakulteta čestitali su doktorima znanosti onim redom kako su prozivani i dolazili na svečano primanje medalja i diploma. Rektor prof. dr. sc. Damir Boras uručio je diplome i čestitao, a zatim su se doktori znanosti upisivali u Knjigu doktora znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Na stolicama na pozornici nakon koje su promovirani doktori znanosti i umjetnosti dolazili sjesti iza prorektora, dekana, prodekana fakulteta nalazila se knjiga DR.SC u kojoj se nalazi fotografija, naziv doktorskog rada, područje, polje, grana, znanosti, curciculum vitae, sveučilišna sastavnica, ime mentora, imena povjerenstva za obranu doktorata, datum obrane i sažetak doktorskog rada. Svečanost je završila akademskom himnom Gaudeamus igitur. Nakon toga u auli HNK-a promovirani doktori, mentori, rektori prorektori, dekani fakulteta imali su domjenak i zdravicu u čast promocije.

Svečanoj promociji doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu nazočili su brojni gosti i uzvanici, izaslanica ministrice znanosti i izaslanica gradonačelnika grada Zagreba. Radujemo se uspjehu našega fra Ante i čestitamo mu, te mu želimo obilje Božjega blagoslova, mudrosti, snage i dara Duha Svetoga u odgovornosti prema Crkvi, našoj franjevačkoj i akademskoj zajednici koje je dijelom danas i službeno postao.

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE