PROVINCIJALOVA USKRSNA ČESTITKA

USKRS
tra 20 2019 Miriam

Uskrsna povijest, kako to navještaju Evanđelja (usp. Mt 28; Mk 16; Lk 24), ne započinje sa svjetlom uskrsnuća, nego s putom u mrklu noć, u mrak beznađa, tamo gdje su pokopane naša radost i nada, gdje nam se čini da postoji opasnost da se naša vjera uguši i nestane, tamo gdje inače najradije napravimo zaobilazak. Isto Evanđelje uči nas da se ne bojimo i krenemo upravo tamo. Kako, naime, možemo uopće znati je li grob naše nade zavaljen kamenom, ako ne pođemo do njega i ne provjerimo?

Na putu naše uskrsne vjere mi danas, kao ni oni u Isusovo povijesno vrijeme, ne možemo napraviti drugi korak prije prvoga. Tajnu Uskrsa možemo otkriti i uskrsnu radost doživjeti samo ako pođemo od prvoga koraka, u raznim pomračenjima nade, pa do drugoga, na osvjedočeni Učiteljev grob!

Kročili mi brže ili sporije, duboko u duši, u vjeri želimo doživjeti uskrsno iznenađenje. Želimo da iz tame i mraka pronikne nada. Nada koja se iznova obnavlja svake godine i svakim Uskrsom, nada u naš život i život vječni, nada da ipak nismo samo ovo propadljivo tijelo i ove misli, nada da nas nakon svega čeka svjetlost i život vječni.

Pod zrakama uskrsnoga sunca Isus je, zajedno sa svojim, odvalio i naše grobno turobno i teško kamenje i uveo nas, već po krštenju, u novi život i u prostranstva svoje ljubavi.

Ovim provodnim mislima, gdje god se nalazili i u kakvu god raspoloženju bili, želim radostan, sretan i blagoslovljen Uskrs. Aleluja!

 

Fra Miljenko Šteko, provincijal

O Uskrsu, 2019.

Duhovnost

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE

POTVRĐENO PRAVILO FRANJEVAČKOG REDA

GENERALNE KONSTITUCIJE REDA MANJE BRAĆE

GENERALNI STATUTI REDA MANJE BRAĆE