Svjedočanstvo mladih kandidata

tra 28 2021 Miriam

Dana 18.travnja 2021. godine, na Četvrtu Uskrsnu nedjelju, zvanu „Nedjelja Dobrog Pastira“, postulanti i novaci posjetili su župu Uznesenja BDM u Seonici. U župu su došli na poziv župnika i dekana, fra Vinka Kurevije, koji je organizator zajedno s promicateljem duhovnih zvanja, u ime provincije, fra Marinom Karačićem.

Cilj posjete župe je predstavljanje početnih franjevačkih ustanova provincije, kao i osobna svjedočanstva o redovničkom i svećeničkom pozivu mladih kandidata.

Pučku misu u 11h  predslavio je vikar provincije i meštar postulanata fra Iko Skoko, uz fra Iku koncelebraciji su se pridružili župnik fra Vinko i fra Ante Kelava, novak. Misu su pjevanjem uzveličale zajedničke snage postulanata i novaka pod vodstvom i dirigiranjem fra Stanka Mabića, meštra novaka. U homiliji, fra Iko je naglasio prigodnost i zahvalnost ovog susreta povodom „Nedjelje Dobrog Pastira“. Istaknuo je simboliku koju ostavlja evanđelje, kao dubok dojam na čovjeka, usporedio je dobrog pastira i onog najamnika koji ostavlja ovce pred opasnošću usmjerujući pogled na vlastite interese. Glavna razlika između najamnika i pastira je ljubav prema ovcama, tako Bog iz ljubavi prema nama daje svoga Sina, koji polaže svoj život za ovce svoje. Fra Iko je spomenuo duhovni poziv koji Gospodin upućuje mladićima i djevojkama, i kako se odazvati na taj zov. Također je u homiliji izrazio zahvalnost Bogu i župljanima koji vjerno mole za duhovna zvanja, ali i na onima koji su potekli iz te župe.

Po završetku svete mise uslijedila su svjedočanstva, prvi se predstavio postulant Danijel iz župe Čerin, koji je predstavio plan i program postulature te svoj doživljaj prvih koraka u samostanu. Poslije Danijela svjedočio je postulant Ante Dodig, domaćin, župljanin župe Seonica. Prvi dio programa završio je prigodnom pjesmom zajedničkog zbora uz pratnju gitare. U drugom dijelu novak fra Lucijan Zeljko predstavio je život novicijata te istaknuo bitne odrednice života redovnika i života u samostanu općenito. Nakon toga je uslijedilo svjedočanstvo fra Ante Kelave, koji je svjedočio o svome zanimljivom duhovnom putu do svećeništva, kao i o odluci za redovništvo, točnije franjevaštvo. Ispunjene crkvene klupe i mnoštvo vjernika u dvorištu pozorno je slušalo i upijalo riječi mladih kandidata. Utječući se zagovoru Dobrog Pastira i naše nebeske Majke molili su da upućene riječi padnu na plodno tlo, u srca mladića i djevojaka.

Nakon svete mise postulanti i novaci izišli su u dvorište ispred crkve kako bi razmijenili svoja iskustva sa župljanima. Druženje se nastavilo u župnoj kući uz ručak i ugodnu atmosferu.

fra Lucijan Zeljko, novak

Duhovnost

POTVRĐENO PRAVILO FRANJEVAČKOG REDA

GENERALNE KONSTITUCIJE REDA MANJE BRAĆE

GENERALNI STATUTI REDA MANJE BRAĆE

Bazilije S. Pandžić, HERCEGOVAČKI FRANJEVCI – sedam stoljeća s narodom