UKOP FRA MIRKA BAGARIĆA

UKOP FRA MIRKA BAGARIĆA
ruj 01 2020 Miriam

U nedjelju, 30. kolovoza 2020., u samostanu u Tomislavgradu,
blago u Gospodinu preminuo je njegov sluga svećenik i naš brat fra Mirko Bagarić, u 71. godini života, 51. godini redovništva i  46. godini svećeništva.
Obnašao je službe župnog vikara, župnika, misionara u Švicarskoj, Njemačkoj i gvardijana. Preminuo je kao aktualni glavni urednik Naših ognjišta.
Sv. misa zadušnica slavila se u samostanskoj crkvi Sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu, u ponedjeljak 31. kolovoza 2020. u 16,00 sati. Misno slavlje predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko. Koncelebrirali su generalni vikar don Željko Majić, gvardijan fra Sretan Ćurčić i još 57 svećenika. Homiliju je izrekao provincijal fra Miljenko, te na kraju izrazio sućut samostanu i svoj braći, obitelji pok. fra Mirka i njegovoj sestri, č. s. Petri Bagarić. Svoju sućut u ime Biskupskog ordinarijata i Provinciji i č.s. Petri na kraju je izrekao don Željko Majić. U ime Naših ognjišta s nekoliko riječi od fra Mirka se oprostio fra Gabrijel Mioč, a na kraju je fra Mirkov životopis pročitao gvardijan fra Sretan. Na misi je pjevao duvanjski župni zbor. Misa zadušnica slavila se u crkvi gdje su bili svećenici i najbliža obitelj, a vjernici su mogli misu pratiti vani preko razglasa. Na misi je nazočilo veliko mnoštvo vjernika, novaci i bogoslovi, njih dvadesetak, te velik broj časnih sestara. Sprovodne obrede i ukop na groblju Karaula  predvodio je provincijal fra Miljenko. Njegovo tijelo u fratarsku grobnicu spustili su mladi fratri uz pjesmu Kraljice Neba, raduj se.

Fra Mirko je rođen 7. listopada 1949. u Bukovici, župa Bukovica, krsno mu je ime Mirko. Osnovnu školu pohađao je u Bukovici, Mesihovini i Posušju, a klasičnu gimnaziju završio je na Poljudu u Splitu od 1964 d0 1968.
Filozofiju i teologiju studirao je u Sarajevu i Luzernu gdje je diplomirao 1975.
Franjevački habit obukao je 6.11.1969. godine na Humcu, a doživotne zavjete položio 31.3.1974. u Duvnu. Za đakona je zaređen 22.12.1974. u Luzernu, a za svećenika 15.6.1975. u Zürichu.
Svećeničku službu vršio je kao duhovni pomoćnik u Čapljini, misionar u Zurichu, misionar u Augsburgu, gvardijan u Tomislavgradu, župnik u Kongori, drugi meštar bogoslova i samostanski vikar u Zagrebu. U samostanu u Tomislavgradu boravi od 2013. Preminuo je kao župni vikar i aktualni glavni urednik Naših ognjišta. Pokoj vječni daruj mu Gospodine.

Propovijedi

tra 04 2021
tra 03 2021
tra 03 2021

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE