Ukop fra Vendelina Karačića

lis 31 2020 Miriam

U četvrtak, 29. listopada 2020. u SKBC u Mostaru okrijepljen svetim sakramentima, blago u Gospodinu preminuo je Njegov sluga i naš brat fra Vendelin Karačić. U 78. godini života, 61. godini redovništva i 54. godini svećeništva.

Sveta misa zadušnica slavljena je u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu 30. listopada 2020. godine. Misno slavlje predslavio je mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup. Koncelebrirali su provincijal fra Miljenko Šteko, gvardijan fra Ivan Marić i još pedesetak svećenika. Prigodnu homiliju uputio je mnogopoštovani otac provincijal, a gvardijan pri koncu euharistijskog slavlja pročitao brzojave i dopise sućuti, te fra Vendelinov životopis. Sprovodne obrede i ukop na groblju Mekovac predvodio je provincijal fra Miljenko.

Fra Vendelin Karačić rođen je 18. studenog 1942. godine u Gornjem Crnču. Pučku školu pohađa na vrelu Radobolje, u Gornjem Crnču, u Ljutom Docu, te 1953. godine u Gornjem Crnču završava 4. razred, a osmoljetku privodi kraju u Čitluku od 1953-1957. godine. Srednjoškolsko klasično obrazovanje i sjemenište pohađa dvije godine u Zadru, 1959. godine nastavlja u Visokom, i konačno maturirao u Dubrovniku 1960. godine. Iste godine stupa u franjevački novicijat na Humcu oblačenjem habita 16. srpnja, te ga na godinu kušnje redovničkog života pripušta tadašnji provincijal fra Jerko Mihaljević. Po svršetku Novicijata filozofsko-teološke studije započinje 1961. godine u Visokom. Vojni rok je odslužio od 25. rujna 1962. do 26. lipnja 1964. godine u Pirotu i Skoplju. Po završetku vojne obveze studij nastavlja dvije godine u Sarajevu. 15. srpnja 1966. godine polaže doživotne zavjete u Redu Manje braće u ruke fra Zlatka Ćorića provincijala. Prije odlaska na nastavak teoloških studija 9. srpnja 1967. je zaređen za svećenika u Sarajevu, te mladu misu proslavio 16. srpnja 1967., da bi potom akademsku godinu 1967/1968 proveo u Ljubljani. Obnašao je službe duhovnog pomoćnika na Širokom Brijegu, Mostaru, Zagrebu i Drinovcima. Župnik je bio na Širokom Brijegu i vikar samostana. Odgojitelj bogoslova i Zagrebu, te kasnije upravitelj kuće na Jablanovcu. Osnovao je sa suradnicima Franjevački muzej i galeriju, te Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Preminuo je kao aktualni umjetnički voditelj Franjevačkog muzeja i galerije i duhovni pomoćnik na Širokom Brijegu.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

Duhovnost

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE

POTVRĐENO PRAVILO FRANJEVAČKOG REDA

GENERALNE KONSTITUCIJE REDA MANJE BRAĆE

GENERALNI STATUTI REDA MANJE BRAĆE