Ukop fra Vendelina Karačića

lis 31 2020 Miriam

U četvrtak, 29. listopada 2020. u SKBC u Mostaru okrijepljen svetim sakramentima, blago u Gospodinu preminuo je Njegov sluga i naš brat fra Vendelin Karačić. U 78. godini života, 61. godini redovništva i 54. godini svećeništva.

Sveta misa zadušnica slavljena je u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu 30. listopada 2020. godine. Misno slavlje predslavio je mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup. Koncelebrirali su provincijal fra Miljenko Šteko, gvardijan fra Ivan Marić i još pedesetak svećenika. Prigodnu homiliju uputio je mnogopoštovani otac provincijal, a gvardijan pri koncu euharistijskog slavlja pročitao brzojave i dopise sućuti, te fra Vendelinov životopis. Sprovodne obrede i ukop na groblju Mekovac predvodio je provincijal fra Miljenko.

Fra Vendelin Karačić rođen je 18. studenog 1942. godine u Gornjem Crnču. Pučku školu pohađa na vrelu Radobolje, u Gornjem Crnču, u Ljutom Docu, te 1953. godine u Gornjem Crnču završava 4. razred, a osmoljetku privodi kraju u Čitluku od 1953-1957. godine. Srednjoškolsko klasično obrazovanje i sjemenište pohađa dvije godine u Zadru, 1959. godine nastavlja u Visokom, i konačno maturirao u Dubrovniku 1960. godine. Iste godine stupa u franjevački novicijat na Humcu oblačenjem habita 16. srpnja, te ga na godinu kušnje redovničkog života pripušta tadašnji provincijal fra Jerko Mihaljević. Po svršetku Novicijata filozofsko-teološke studije započinje 1961. godine u Visokom. Vojni rok je odslužio od 25. rujna 1962. do 26. lipnja 1964. godine u Pirotu i Skoplju. Po završetku vojne obveze studij nastavlja dvije godine u Sarajevu. 15. srpnja 1966. godine polaže doživotne zavjete u Redu Manje braće u ruke fra Zlatka Ćorića provincijala. Prije odlaska na nastavak teoloških studija 9. srpnja 1967. je zaređen za svećenika u Sarajevu, te mladu misu proslavio 16. srpnja 1967., da bi potom akademsku godinu 1967/1968 proveo u Ljubljani. Obnašao je službe duhovnog pomoćnika na Širokom Brijegu, Mostaru, Zagrebu i Drinovcima. Župnik je bio na Širokom Brijegu i vikar samostana. Odgojitelj bogoslova i Zagrebu, te kasnije upravitelj kuće na Jablanovcu. Osnovao je sa suradnicima Franjevački muzej i galeriju, te Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Preminuo je kao aktualni umjetnički voditelj Franjevačkog muzeja i galerije i duhovni pomoćnik na Širokom Brijegu.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

Propovijedi

Duhovnost

POTVRĐENO PRAVILO FRANJEVAČKOG REDA

GENERALNE KONSTITUCIJE REDA MANJE BRAĆE

GENERALNI STATUTI REDA MANJE BRAĆE

Bazilije S. Pandžić, HERCEGOVAČKI FRANJEVCI – sedam stoljeća s narodom