Mučeništva u franjevačkoj opservantskoj misiji u Hercegovini

lip 26 2015 Fra Petar Bakula

Ovih dana je iz tiska tiskare FRAM – ZIRAL izašla 15. knjiga u nakladničkom nizu Recipe: Fra Petar Bakula, Mučeništva u franjevačkoj opservantskoj misiji u Hercegovini. Autor je ovo svoje djelo objavio u Rimu 1862.

Knjigu je s talijanskog preveo pok. fra Čedo Škrobo, prijevod pregledao i dopunio fra Dragan Ružić, lektorirala dr. Irina Budimir, glavni i odgovorni urednik fra Ante Marić, nakladnik Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM, a za nakladnika se potpisuje dr. fra Miljenko Šteko, provincijal.

U uvodniku provincijal fra Miljenko piše: „Fra Petar Bakula u ovoj knjizi zaboravu otima i daje nam na uvid neizmjernu ljubav koju puk u svom srcu osjeća za svoje misionare franjevce, o načinu na koji poštuje Božje i crkvene zapovijedi, kako sudjeluje na svetim misnim slavljima na otvorenom, jer crkava i bogomolja još nema, te njihovom pobožnom životu, osobnoj i na osobit način obiteljskoj molitvi.

Autor zahvaljuje mnogim dobročiniteljima, a knjigu piše da bi svijetu rekao što se to u Hercegovini događa, i da sa stanjem upozna one kod kojih će doći određeni misionar franjevac iz ove misije da bi prosio milodare za izgradnju tako potrebnih crkava i župnih i samostanskih stanova.

Mučeništva su uistinu štivo koje će cijelo ovo pretrpljeno razdoblje obasjati spoznajom i progovoriti o tako teškim vremenima koje su franjevci i puk u Hercegovini preživjeli, a nas potaknuti da s povjerenjem gledamo u vlastitu budućnost. Ako se preživjelo, a je, ovo ovako patničko iskustvo, što nas danas priječi živjeti prijegor za Gospodina?! Odgovor nam možda podari sam Bakula ovim svojim genijalnim i uvjerljivim štivom iz kojeg, osim kreativnog pisanja i dojmljivog stila, zrcali svjedočanstvo onodobne ukorijenjenosti u siromašnom i raspetom Kristu…

U Mostaru, o sto i sedamdesetoj obljetnici naše Zajednice Hercegovačkih franjevaca, ovu knjigu, kao dio baštine povijesnoga i vjerničkog iskustva i pamćenja, darujemo!“

Štivo je za svaku preporuku, a može se dobiti u Provincijalatu Hercegovačke franjevačke provincije.

Duhovnost

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE

POTVRĐENO PRAVILO FRANJEVAČKOG REDA

GENERALNE KONSTITUCIJE REDA MANJE BRAĆE