Đakonsko ređenje u Chicagu

lis 19 2022 Miriam

U nedjelju 16. listopada u hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu kotorski biskup mons. Ivan Štironja za đakone je zaredio fra Slavena Tomića i fra Alojzija Slavka Anđelića, članove Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Prije početka svete mise riječ dobrodošlice ocu biskupu Ivanu, fra Jozi Grbešu, provincijalu hercegovačkih franjevaca, svim prisutnim svećenicima i redovnicima i svemu puku Božjemu uputio je fra Marko Puljić, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji. Spomenute kandidate za sveti red đakonata predstavio je fra Antonio Musa, odgojitelj bogoslova koji borave na studiju u Chicagu. 

Misna čitanja su čitale majke naših novoređenika, a darove su prinijeli njihovi očevi. Nakon prigodne homilije u kojoj se osvrnuo na riječi evanđelja o pšeničnom zrnu, biskup Štironja zaredio je fra Slavena i fra Alojzija Slavka. Novoređenike su u đakonsko ruho obukli župnici župa gdje su kao bogoslovi pastoralno pomogali i gdje će raditi svoj đakonski praktikum: fra Ivica Majstorović (župa sv. Jeronima) i fra Dražan Boras (misija bl. Alojzija Stepinca). Litanijsku prošnju lijepo je pjevajući predvodio fra Gabrijel Škibola uz pratnju zbora iz hrvatske misije bl. Alojzija Stepinca. 

Bilo je ovo treće đakonsko ređenje mladih hercegovačkih fratara u Chicagu u posljednjih pet godina. Posebno smo bili počašćeni prisutnošću roditelja naših novoređenika, ali i prisutnošću našeg provincijala fra Joze te biskupa Ivana koji je među nas došao “s juga hrvatske zemlje”, kako je to lijepo kazao o. Provincijal. Nakon svete mise župljani iz hrvatske župe sv. Jeronima organizirali su svečanu večeru. Velika zahvala svima na pomoći i sudjelovanju a đakonima mir i ustrajnost.

fra Antonio Musa

 

Duhovnost

GENERALNI STATUTI REDA MANJE BRAĆE

Bazilije S. Pandžić, HERCEGOVAČKI FRANJEVCI – sedam stoljeća s narodom

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI