50. OBLJETNICA HKM ZÜRICH

50. OBLJETNICA HKM ZÜRICH
ruj 22 2017 Miriam

U HKM Zürich održana je duhovna obnova 14-16. 9. 2017. pred 50. obljetnicu Misije. Duhovnu je obnovu predvodio fra Josip Ikić, profesor i odgojitelj u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji i Sjemeništu u Visokom. Prilikom duhovne obnove vjernici su imali prigodu za sv. ispovijed. Nakon molitve sv. krunice slijedio je duhovni nagovor pa sv. Misa s propovijedi. Poslije svake sv. mise bilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

U prvom duhovnom nagovoru fra Josip je govorio o potrebi neprestanog obraćenja, promjene života da bismo mogli ići putem svetosti jer nas Isus poziva da budemo savršeni kao što je savršen naš Otac nebeski. Obraćenje se sastoji u tome da se odričemo „svjetovnog mentaliteta i požuda“, da se odričemo „idola“ koji nam nude lažnu sreću, a to su: hedonizam (navezanost na užitak), materijalizam (navezanost na novac), svjetovna slava (oholost).

Nakon što smo se obratili, okrenuli od svjetovnog prema duhovnome, Isus nas poziva da vjerujemo u Radosnu vijest koju on nudi svakom čovjeku. Drugi nagovor je bio posvećen vjeri. Vjera dolazi od slušanja Božje riječi. Nije dovoljno samo vjerovati da Bog postoji (da je stvoritelj i zakonodavac), nego imati djetinje povjerenje u njega kao Oca, koji nas bezuvjetno ljubi i želi da se svi spasimo. Bog je pokazao svoju neshvatljivu ljubav prema nama grešnicima žrtvujući svoga Jedinorođenca za naše grijehe. Isus nas pita hoće li naći (takve) vjere kada dođe u slavi suditi žive i mrtve.

Konačno, duhovnik je govorio o važnosti ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Bog je ljubav. Mi smo stvoreni na sliku i priliku Božju. Stvoreni smo da ljubimo i da budemo ljubljeni. Bez ljubavi polako duhovno umireno. Pozvani smo da ljubimo Boga iznad svega (živeći po njegovim zapovijedima), a bližnjega kao samoga sebe. Praštanje je preduvjet ozdravljenja i nutarnjeg mira. Kao kršćani odgovorni smo za ovaj (sve hladniji i sebičniji) svijet u kojem živimo. Pozvani smo da ponizno i hrabro svjedočimo Božju ljubav svim ljudima – da budemo svjetlo svijetu i sol zemlji.

A u nedjelju, 17. rujna veličanstveno slavlje u Stadthalle u Dietikonu pred prepunom dvoranom. Misno slavlje predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko iz Mostara uz koncelebraciju još 13 svećenika, među njima 7 bivših misionara te fra Stanko Ćosić, koji je odrastao u Zurichu. S nama su bili fra Rade Vukšić, fra Karlo Lovrić, fra Ivan Bebek, fra Ivan Matijašević, fra Milan Lončar, fra Luka Zorić i fra Niko Leutar. Ostali, koji nisu mogli doći, poslali su i svoju ispričnicu i svoju čestitku.

Mjesna crkva je bila zastupljena po uglednim predstavnicima: generalni vikar dr. Josef Annen, biskupijski povjerenici za strance Msgr. Luis Capilla i župnik Artur Czastkiewicz te sinodalna vijećnica g-đa Franziska Driessen-Reding. Njima su se kasnije pridružili i župnik iz Dietikona Adrian Sutter , njegov vikar Jean-Marie Kasereka i njihova tajnica Annarita Müller.

S nama su bili i predstavnici Hrvatskih državnih struktura: generalni konzul u Zürichu gosp. Slobodan Mikac sa suprugom i konzul g-đa Jelena Biljan s obitelji.

U svom obraćanju vjernicima fra Miljenko je naglasio da se s radošću odazvao pozivu i da ga veseli što je danas svjedok da su mnogi  vjernici, napustivši domovinu sa sobom ponijeli i sačuvali ono posebno vrijedno – vjeru. Ni u najtežim vremenima nisu odustajali nego su bili i ostali trajna podrška i pomoć svećenicima u očuvanju vjere, kulture i nacionalnog identiteta. Nazočne je pozvao da i dalje nastave tako živjeti i raditi.

Ispred mjesne Crkve i domaćina Švicaraca svoje je čestitke uputio generalni vikar dr. Josef Annen. Ističući kako je Zürich postao kao nekoć Jeruzalem, grad u kojem se euharistijska slavlja služe na 22 jezika, posebno se zahvalio nama Hrvatima na primjeru zajedništva koje svjedočimo. Zahvalio je Provinciji i svim franjevcima koji su kroz ovih 50 godina djelovali u misiji.

Nakon svete mise slijedio je objed za prisutne, a onda popodnevni kulturno zabavni program. Voditelj programa bio je gosp. Ilija Vukadin koji je nakon pozdrava najprije najavio predsjednika misijskog vijeća gosp. Matu Dedića i prvu točku programa. Kratku povijest misije od njenih početaka do danas iznio nam je gosp. Dedić, a riječi su bile popraćene slikopisom kojeg je pripremio gosp. Marko Oroz. Nakon toga su nastupili naši mladi, grupa „KORAK“ otpjevavši nekoliko pjesama. Slijedio je KUD S. S. Kranjčević sa spletom kola. Onda se u ime bivših misionara zajednici obratio fra Rade Vukšić, naglasivši ono bitno od samih početaka i sve kušnje kroz koje su misionari i misija prolazili. Potom je, kao malo iznenađenje, gosp. Milan Radoš na diplama (gajde) zasvirao, a neki su i poigrali. Slijedio je KUD Posavina Zürich sa spletom kola. Na kraju su TS Alkari svojom svirkom i pjesmom podigli sve na ples i u svečarskom raspoloženju završili ovaj naš veliki jubilej.

  Fra Ivan je zahvalio svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog veličanstvenog slavlja te uz one vidljive posebno istakao one koji se i ne vide a uložili su tako puno truda kroz dulje vremensko razdoblje. S. Zori, članovima misijskih vijeća, zajednici žena, ali i svim drugim suradnicima, a bilo ih je dosta, pripada uistinu velika zahvalnost za sve što su s ljubavlju učinili.

 

Duhovnost

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE

POTVRĐENO PRAVILO FRANJEVAČKOG REDA

GENERALNE KONSTITUCIJE REDA MANJE BRAĆE

GENERALNI STATUTI REDA MANJE BRAĆE