50. OBLJETNICA HRVATSKE ŠKOLE KARDINAL STEPINAC U NEW YORKU

svibnja 09 2024 Miriam

U New Yorku, nedjelja 5. svibnja 2024. godine, u župnoj crkvi svetih Ćirila i Metoda i svetoga Rafaela bilo je svečano raspoloženje. Župna zajednica je proslavila zlatnu obljetnicu postojanje Hrvatske Škole Kardinal Stepinac. Euharistijsko slavlje predvodio je župni vikar i ravnatelj Hrvatske Škole fra Lovro Šimić uz koncelebraciju župnika fra Nikole Pašalića.

Slavlje je započelo svečanom procesijom kojoj su na čelu bili barjaci, potom su slijedili ministranti, čitači te djeca Hrvatske Škole koji su bili odjeveni u narodne nošnje različitih krajeva Hrvatske. Nakon misnog slavlja i zajedničke fotografije, krenulo se u veliku dvoranu gdje je bio upriličen svečani program i ručak za sve prisutne. U programu su sudjelovala sva djeca Hrvatske Škole od prvoga do osmoga razreda kao i Kolo Grupa Kardinal Stepinac. Svaki razred se predstavio u narodnim običajima, kolima i pjesmom vezanim za pojedina područja iz Hrvatske. Imalo se priliku vidjeti kako se slavi Jurjevo u Turopolju, Tijelovo u Moslavini, Slavonske svatove, Ivanje u Bilogori, čuvanje ovaca u Kordunu, poklade ili tradicionalne buše iz Baranje, pjesme i plesove iz Moslavine te na kraju programa nakon više od dvadeset godina u župu se vratio tamburaški sastav Kolo Grupe Kardinal Stepinac koji je odsvirao nekoliko pjesama, vraćajući se čak dva puta na pozornicu. Svi su bili ispraćeni pljeskom.

Nakon prvoga dijela programa uslijedio je ručak koji se sastojao od domaćih jela koje je pripremio Restoran Dubrovnik. Poslije ručka uslijedila je kava i domaći kolači, koje su pripravile vrijedne ruke naših domaćica iz Društva sv. Krunice. U drugome dijelu programa uslijedila je podjela diploma našim đacima koji nas napuštaju. Četvrti razred srednje škole koju su u Kolo Grupi i osmi razred Hrvatske Škole koji se tek priključuju Kolo Grupi. Svi su dobili diplome i zahvalu za njihov rad i trud u našoj Kolo Grupi i Hrvatskoj Školi. Potom su na pozornicu bili pozvani svi prisutnu članovi Školskoga Odbora Hrvatske Škole, kako oni aktivni tako i svi prijašnji. Nakon podjele darova i cvijeća uslijedila je bogata tombola kojoj su se najviše obradovali oni najmlađi. Zabava se nastavila sa pjesmom i plesom. Roditelji, bake i djedovi su bili ispunjeni ponosom što su njihova djeca danas tu i što nastavljaju tradiciju svojih predaka.

Već pedeset godina, od daleke 1974. godine, ova župa ustraje i ne odustaje od podizanja novih generacija u učenju hrvatskoga jezika, kulture i narodnih običaja. Mnogi su ostavili značajne tragove u ovih pedeset godina: brojni župnici, kapelani, posebno časne sestre Školske Sestre Franjevke Provincije Krista Kralja iz Hercegovine, potom brojni roditelji koji su bili aktivniji preko svoje službe u školskim odborima. Međutim sve to ne bi bilo moguće bez ljubavi i žrtve svih roditelja koji svakoga petka i nedjelje dovode svoju djecu u Hrvatsku Školu kao i na vjeronauk. Upravo su roditelji te djece razlog zašto danas slavimo ovu obljetnicu. Pedeset godina nije malo – to je već nekoliko generacija Hrvata u ovome dalekome New Yorku.

Nadamo se da će Hrvatska Škola doživjeti još koju obljetnicu i nastaviti hoditi stopama onih koji su ovdje bili prije nas. Bogu hvala za sve ono što smo dosada doživjeli i proživjeli i molimo za Božji blagoslov za sve ove naredne godine koje su pred nama. Neka nam je blagoslovljena naša Domovina Hrvatska. Neka je blagoslovljena naša Hrvatska Župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafela u New Yorku. I neka nam je blagoslovljena Hrvatska Škola Kardinal Stepinac.

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE