Dag Hammarskjöld i Ivana Orleanska

ožu 25 2021 Miriam

Hrvatski katolički zbor „MI“ i nakladna kuća Treći dan izdali su knjižice Dag Hammarskjöld – život i djelo Ivana Orleanska – život i djelo, koje potpisuje naš fra Tomislav Pervan.

Kršćanin na čelu Ujedinjenih naroda (Dag Hammarskjöld – život i djelo)

O švedskom političaru, ekonomistu i publicistu Dagu Hammarskjöldu, koji je od 1953. do 1961. bio drugi glavni tajnik Ujedinjenih naroda, znamo dosta. Posebice o njegovim nastojanjima u postizanju mira te tragičnoj smrti u blizini grada Ndole, u tadašnjoj Sjevernoj Rodeziji, današnjoj Zambiji, na letu u Kongo, gdje je pokušavao ujediniti tu zemlju i spriječiti secesiju mineralima bogate regije Katanga. Od njegove misteriozne smrti, koja do danas nije potpuno istražena, prošlo je punih 60 godina. Iako je kao veliki borac za mir nedugo nakon smrti nagrađen prestižnom Nobelovom nagradom, šira javnost ga još nije imala priliku u potpunosti upoznati, prije svega kao čovjeka i istinskoga vjernika.

Stoga je sadržaj pred vama, koji potpisuje vrsni teolog, publicist i intelektualac fra Tomislav Pervan, uvid u jednu potpuno nepoznatu dimenziju života i rada toga velikog čovjeka. Autor nam ga približava prije svega kao kršćanina i mistika te njegovo djelovanje sagledava kroz tu važnu prizmu, koja je bila nepoznata sve do Hammarskjöldove smrti i pronalaska dnevnika duhovnih promišljanja u njegovu radnom stolu na East Riveru…piše u predgovoru prof. dr. sc. Božo Skoko.

Ustati i ostati za ono što je ispravno (Ivana Orleanska – život i djelo)

„Ostati“ postaje tako ključan glagol za stoljeća ispred i poslije nas. Sveta Ivana Orleanska odlučila je ostati uz Isusa, Crkvu i Domovinu, unatoč tome što su joj u tom času i Crkva i Domovina okrenuli leđa. Jedino Krist koji je s njom gorio na lomači i čije je ime zazivala u smrtnom času ostaje uz nju. Jasno je da su i Crkva i domovina Francuska u tom času okrenule lice od Boga, jer jedino djelujući s Božjim (prirodnim) zakonima u suglasju i Crkva i država omogućuju osmijeh na licu pravednika… piše u predgovoru izv. prof. dr. sc. Vanja-Ivan Savić.

Životopisi velikih kršćana mogu čitatelje nadahnuti i ohrabriti za donošenje ispravnih odluka i suočavanje s izazovima u vlastitom životu. Knjižice su koristan dar krizmanicima, prvopričesnicima, framašima itd. da upoznaju kršćanske veličine. 

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE