Dr. fra Miljenko Šteko prvi dobitnik je ovogodišnje Međunarodne nagrade za mir „papa Pavao VI.“ u svetištu Kraljice mira na Monte Scalambra u Italiji.

kol 22 2023 Miriam

U biskupiji Palestrina-Tivoli, u talijanskoj pokrajini Lazio, nalazi se planinski vrh Monte Scalambra na 1.420 metara nadmorske visine. Godine 1976. na vrh planine postavljen je veliki kip (visine 3 metra) u bronci, posvećen Kraljici mira, u znak pomirenja naroda Europe. Repliku kipa blagoslovio je papa Pavao VI., te održao govor koji je potom uklesan u ploču postavljenu u podnožju velikoga kipa. Uz kip je izgrađeno i svetište posvećeno Mariji Kraljici mira. Na 40. obljetnicu postavljanja kipa, u spomen na blagoslov pape sv. Pavla VI., od 2016. godine ustanovljena je Međunarodna nagrada za mir nazvana po sv. Pavlu VI., a dodjeljuje se oko liturgijske svetkovine Blažene Djevice Marije Kraljice.

Na prijedlog Organizacijskoga odbora za nagrade, ovogodišnji (2023.) prvi dobitnik Međunarodne nagrade za mir „papa Pavao VI.“ je dr. fra Miljenko Šteko, gvardijan međunarodnog zavoda Antonianum u Rimu. U obrazloženju dodjele stoji da je „fra Miljenko za vrijeme svoje službe Predsjednika UFME – Unije Manje braće Europe sa sjedištem u Bruxellesu  – u dva mandata (do ožujka 2023.), te provincijala Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM iz Mostara – u dva mandata (do svibnja 2022.), te osobito po svome višegodišnjem djelovanju i odgovornostima u odnosu na župu i fenomen Međugorje, izabran za ovogodišnjega prvog laureata.“ 

Fra Miljenko je u službi predsjednika UFME od listopada 2013. brojnim inicijativama, projektima i dopisima doprinio širenju franjevačkog postulata „mira i dobra“ u Europi, a osobito su zapaženi i navođeni njegovi realistični i ohrabrujući dopisi franjevačkim provincijama i javnosti u vrijeme pandemije Covid-19, te mirovni doprinosi UFME u vrijeme agresije na Ukrajinu. Isto tako, za vrijeme fra Miljenkove službe provincijala u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji, i uz njegovo sudjelovanje, djelovala je, u sklopu Dikasterija za nauk vjere, međunarodna komisija za istraživanje fenomena Međugorja, na čijem čelu je bio kardinal Camillo Ruini. U službi provincijala fra Miljenko je najprije dočekao posebnoga izaslanika Svete Stolice za župu Međugorje nadbiskupa Henryka Hosera, koji je potom imenovan apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje. Nakon blagopokojnog Hosera, fra Miljenko Šteko je kao provincijal primio i novoga nadbiskupa mons. Aldu Cavallija. Sve ovo vrijeme, u službama koje je obnašao, fra Miljenkova postupanja i djelovanje doprinijeli su općem miru i pomirenju.

Svečanost dodjele održana je u Svetištu Kraljice mira na Monte Scalambra u subotu 19. i nedjelju 20. kolovoza 2023.

Središnju misu, u nedjelju 20, kolovoza u 16.30, predvodio je fra Miljenko Šteko, a potom su, uz sudjelovanje brojnih uglednika, uslijedile dodjele odličja. 

Fra Miljenko je, kao redovnik, želio odličje primiti i posvetiti Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji čiji je član i svim fratrima koji su pastoralno djelovali i djeluju u župi Međugorje.

Duhovnost

GENERALNI STATUTI REDA MANJE BRAĆE

Bazilije S. Pandžić, HERCEGOVAČKI FRANJEVCI – sedam stoljeća s narodom

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI