Fra Nikola Pašalić proslavio srebreni svećenički jubilej

svibnja 02 2023 Miriam

New York – Fra Nikola Pašalić je svečanom Svetom misom zahvalio Gospodinu za 25. godina misništva u njujorškoj župnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela, u nedjelju 30. travnja 2023. Prije Svete mise sve nazočne je pozdravio župni vikar fra Lovro Šimić i predstavio u kratkim crtama fra Nikolin život od rođenja u Šuici 1971., svećeničkog ređenja u Zagrebu 27. lipnja 1998. do župničke službe na Hrvatskoj župu u New Yorku. Fra Nikola je na početku Mise rekao kako želi zahvaliti Bogu koji ga je stvorio, pok. roditeljima Marku i Ivi, koji su ga rodili i odgajali u vjeri, obitelji, te svima koji su ga kroz život pratili, te župljanima župa na kojima je djelovao i brojnim prijateljima. U misne nakane uvrstio je svoje pokojnike i pokojnike župa u kojima je djelovalo. Na poseban način zahvalio je župljanima u New Yorku čiji je župnik od 2006. Prigodnu propovijed održao je fra Ivica Majstorović, župnik Hrvatske župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u kanadskom Londonu. S fra Nikolom prijateljuje od sjemenišnih dana u Visokom. Za njega jedna od konstanti u fra Nikolinu životu je odgovornost, koju je zamijetio kod njega u sjemeništu, a očituje se u svemu što fra Nikola radi. Pjevane dijelove predvodio je Veliki župni zbor. Iako je velika župna crkva na 41. ulici, koja nosi počasno ime Cardinal Stepinac Plac, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.

​Nakon Svete mise slavlje je nastavljeno u velikoj župnoj dvorani koja je ispod crkve. Program je vodio fra Lovro, a započeo je molitvom, te američkom i hrvatskom  himnom koji su izveli mladi župljani članovi Kolo grupe kardinal Stepinac. Članovi Hrvatske škole, župljani i prijatelji su čestitali fra Nikoli. Lijepim pjesmama druženje u dvorani je uljepšao Viktor Šarić. Fra Nikola je završio program slavlja još jednom zahvaljujući svima na dolasku i sudjelovanju, te onima koji su sudjelovali u uređenje crkve, pjevanju, pripremanju banketa te posebno fra Lovri koji koordiniralo organiziranjem.

​Fra Nikola je rođen u Šuici 6. studenoga 1971. Školovao se u Šuici, Visokom, Dubrovniku i Zagrebu. Mons. Josip kardinal Bozanić zaradio ga je za đakona 19. listopada 1997., a za svećenika 27. lipnja 1998. u zagrebačkoj katedrali. Fra Nikola je bio župni vikar u Župi Kraljice Mira u Norvalu (Kanada) od 15. listopada 1998. do 14. listopada 2000. i u Župi Presvetog od Srca Isusova u Chicagu od 14. listopada 2000. do 7. rujna  2001. Župnik je bio u Župi sv. Lucije u Toyu (Detroit) od 7. rujna 2001. do kolovoza 2006. Službu župnika vrši u Župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku od kolovoza 2006.

Fra Iko Skoko

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE