Mlada misa fra Ante Vukoje

srp 09 2024 Miriam

U nedjelju, 7. srpnja, u Ljubotićima je svoju mladu misu proslavio fra Ante Vukoja. Dvorište filijalne crkve, koje su župljani lijepo uredili i ukrasili, osobito časne sestre oko oltara, bilo je ispunjeno vjernicima. Procesija je krenula iz crkve te se uputila k oltaru. Koncelebriralo je 17 svećenika, među njima vikar provincije fra Miro Šego, gvardijan i župnik s Humca fra Dario Dodig, mjesni župnik i ujedno propovjednik fra Mario Knezović, mladomisnici te ostala braća iz provincije. Prije samog početka mise župnik je nakon ulazne pjesme najavio roditeljski blagoslov te su roditelji Slaven i Zdenka udijelili na sredini dvorišta svoj blagoslov mladomisniku nakon čega je započeto misno slavlje. Vrijedno je spomenuti zbor koji je predvođen zborašima sa Kočerina i iz Ljubotića imao i pjevača iz Mostara, Humca te Širokog, a njima su se pridružili i bogoslovi Hercegovačke provincije. Liturgijskim pjevanjem je ravnao gospodin Drago Soldo. Liturgijska čitanja su čitali brat od mladomisnika Jozo, te njegova sestra Anđela. Druga sestra Iva je pjevala psalam te čitala molitvu vjernika. Evanđelje je pročitao fra Franjo Markić. Mjesni župnik fra Mario Knezović je propovijedao koji je mladomisniku uputio dosta snažnih poruka. Kroz propovijed se sjetio i prvih susreta mladomisnika i sebe svjedočeći o pobožnosti koju je već tada kao dječak gajio Ante. Napomenuo je mladomisniku što ga čeka u životu, kakvu ljepotu i radost donosi svećeništvo. Također, upozorio ga je da bude spreman i na one teške trenutke života koje se javljaju u životu svakog svećenika kada “svećenik ostaje sam”, upozorivši ga na nedostatak empatije kojemu će svjedočiti, a nekada i “u samim institucijama i u raznim crkvenim formama”.  Zato propovjednik savjetuje mladomisniku: “Kad se sve izmakne nasloni glavu na Isusovo srce, uhvati se za oltar, primi krunicu u ruke, baci se na koljena pred Presvetim i tada ćeš snažno osjetiti radost svećeništva i to je trenutak Preobraženja na Gori.” Vrijedno je ovdje spomenuti i geslo mladomisnika preuzeto iz Lukinog evanđelja, 22, 16: “Svom sam dušom čeznuo ovu pashu blagovati s vama prije svoje muke.”

Bogoslovi Hercegovačke franjevačke provincije te dijecezanski bogoslov su svojim udjelom doprinijeli ljepoti liturgijskog slavlja. Nakon popričesne molitve vjernicima se obratio župnik fra Mario Knezović, a nakon njega u ime provincije i provincijala fra Miro Šego, provincijski vikar. Na kraju se svima zahvalio jako emotivno i sam mladomisnik ističući ljubav prema Bogu Ocu, Sinu i Duhu Svetom kao temeljni odnos svog života iz kojega crpi snagu, duhovnost i zahvalnost. Odnos koji mu je otkrio ljepotu života i zahvalnost prema roditeljima, bakama i djedovima, bratu i sestrama, braći svećenicima i fratrima, prema svima koji su bili dio njegovog puta bilo to dok se obrazovao, trenirao ili pjevao. Zahvalan Blaženoj Djevici Mariji mladomisnik izriče hvalu za svaki njen uplet u njegov život. Na kraju misnog slavlja mladomisnik je pozvao svoje kolege (4 iz Hercegovačke franjevačke provincije, 2 iz Bosanske te 1 iz Mostarsko-duvanjske biskupije) da udijele svoj mladomisnički blagoslov zajedno s njim svim prisutnim vjernicima. Na kraju su se zajedno fotografirali te se uputili u svadbeni salon Jabuka gdje se nastavilo sa slavljem i mladomisničkim ručkom. U salonu je sve prisutne još jednom pozdravio mladomisnik zazvavši Božji blagoslov na prisutne i hranu, a s par riječi obratio mu se gvardijan i župnik s Humca fra Dario Dodig, meštar iz novicijata fra Stanko Mabić te njegov kolega, s kojim je krenuo zajedno u sjemenište, fra Željko Tomić. Program je vodio fra Ivan Hrkać koji se također sjetno dotaknuo zajedničkog života s mladomisnikom. Tijekom ručka je pjevala klapa Grga. 

Neka Presveto Trojstvo i dalje bude našem mladomisniku fra Anti slika ljubavi koju je svećenik potreban ostvariti u svom životu, a zagovor Blažene Djevice Marije i našeg serafskog oca sv. Franje ga uvijek pratio na životnom i svećeničkom putu! 

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE