Mons. dr. Petar Palić, imenovani mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski

srp 11 2020 Miriam

Preuzvišeni oče, naš novoimenovani biskupe Petre!

Našu Zajednicu obradovala je vijest da Vas je Sveti Otac Franjo imenovao novim biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim.

Vijest o Vašemu imenovanju priopćena nam je danas, na blagdan sv. Benedikta, zaštitnika Europe. On se, opat Zapada, imenom Blagoslovljen, godine 529. smjestio na šumovito brdo Monte Cassino, te tu podigao svoju nastambu, samostan. Od tada i ta uzvisina postaje blagoslovljenim mjestom mnogima.

Vama, biskupe Petre, koji dolazite sada na „Biskupsku Glavicu“ naše „mostarsko brdo“, u ovome znakovitu danu sv. Benedikta, želimo obilje Božjega blagoslova i svjetla Njegova − po uzoru na obrise benediktinske liturgije ukorijenjene u simbolici svjetla.

Nama koji živimo ovo vrijeme, ono je darovano kao naša „punina vremena“, kao naš kairos, kao naša punina prigode da učinimo što je na nama i do nas. U Vašoj pastirskoj službi biskupa ordinarija mostarsko-duvanjskoga imat ćete zauzete i otvorene suradnike franjevce ove Hercegovačke franjevačke provincije.

Dok Vam od srca čestitam na ovome imenovanju, u isto vrijeme želim svima nama puninu osobnoga i zajedničkog svjedočenja za Gospodina i Kraljevstvo nebesko.

Srdačno Vas pozdravljam!

Fra Miljenko Šteko OFM,
provincijal Hercegovačke franjevačke provincije

Mostar, 11. srpnja 2020.

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE