Nedjelja Dobrog pastira

tra 29 2023 Miriam

Papa FranjoBožji glas i glas zloga govore različitim jezicima

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Četvrta uskrsna nedjelja Uskrsa, koju danas slavimo, posvećena je Isusu Dobrom pastiru. U Evanđelju se kaže: „Ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi“ (Iv 10, 3). Gospodin nas zove imenom, zove nas zato što nas ljubi. Međutim, kaže se nadalje u Evanđelju, postoje i drugi glasovi koje ne treba slijediti: glasovi tuđinaca, kradljivaca i razbojnika koji žele zlo ovcama.

Ti različiti glasovi odzvanjaju u nama. Postoji Božji glas, koji umilno govori savjesti, a postoji i zavodnički glas koji navodi na zlo. Kako možemo razlikovati glas Dobrog pastira od glasa kradljivca, kako možemo razlikovati nadahnuće Boga od ponude zloga? Možemo naučiti razaznati ova dva glasa: oni zapravo govore dvama različitim jezicima, to jest imaju suprotne načine na koje kucaju na vrata našeg srca. Govore različitim jezicima. Kao što znamo kako razlikovati jedan jezik od drugog, tako možemo razlikovati i glas Božji i glas zloga. Božji glas nikada ne obvezuje: Bog se nudi, ne nameće se. Zao glas, naprotiv, zavodi, napada, prisiljava: pobuđuje zasljepljujuće iluzije, primamljive ali prolazne emocije. Isprva nam laska i uvjerava nas da smo svemoćni, no onda nas ostavlja praznima iznutra i optužuje nas: „Ti ništa ne vrijediš“. Božji glas nas, s druge strane, ispravlja, s puno strpljenja, ali uvijek nas ohrabruje, tješi nas: uvijek jača nadu. Božji glas ima jednu širinu, glas zloga naprotiv stjera čovjeka u kut.

Još jedna razlika. Glas neprijatelja odvraća od sadašnjosti i želi da se usredotočimo na strahove od budućnosti ili na tuge iz prošlosti – neprijatelj ne želi sadašnjost: uvijek iznova budi gorčine, sjećanja na pretrpljene nepravde, na one koji su nas povrijedili…, budi u nama mnoge loše uspomene. Božji glas, umjesto toga, govori u sadašnjosti: „Sada možeš činiti dobro, sada se možeš vježbati u kreativnosti ljubavi, sada se možeš odreći žaljenja i grižnji savjesti zbog kojih ti je srce zatvoreno“. Bodri te, nosi te naprijed, ali govori u sadašnjosti: sada.

Nadalje: dva glasa pobuđuju u nama različita pitanja. Božji glas postavlja pitanje: „Što je dobro za mene?“, dočim napasnik insistira na drugom pitanju: „Što mi se sada radi?“ Što mi se sviđa: zao glas se uvijek vrti oko onog „ja“, njegovih nagona, potreba, sve i odmah. To je poput dječjih hirova: sve i sada. Božji glas, međutim, nikada ne obećava jeftinu radost: poziva nas da nadiđemo svoj „ja“ kako bismo pronašli istinsko dobro, mir. Upamtimo: zlo nikada ne daje mir, najprije pobudi pretjeranu oduševljenost, a zatim ostavlja gorčinu. To je stil zla.

Božji glas i glas napasnika, na kraju, govore u različitim „okruženjima“: neprijatelj više voli tamu, laž, tračeve; Gospodin voli sunčevu svjetlost, istinu, iskrenu transparentnost. Neprijatelj će nam reći: „Zatvori se u sebe samog ionako te nitko ne razumije i ne sluša, ne vjeruj drugima!“. Dobro, naprotiv, poziva da se otvorimo, da budemo jasni i uzdamo se u Boga i u druge. Draga braćo i sestre, u ovo vrijeme mnoge misli i brige dovode nas do toga da poniremo u sebe same. Posvetimo pažnju glasovima koji dopiru do našeg srca. Pitajmo odakle dolaze. Tražimo milost da prepoznamo i slijedimo glas Dobroga pastira koji nas izvodi iz ograda sebičnosti i vodi nas na pašnjake istinske slobode. Neka Gospa, Majka dobrog savjeta, usmjerava i prati naše razlučivanje.

Danas se slavi Svjetski dan molitve za zvanja. Kršćansko postojanje je potpuno i uvijek odgovor na Božji poziv, u svakom životnom stanju. Ovaj Dan nam doziva u pamet ono što je jednog dana rekao Isus, naime da polje Kraljevstva Božje zahtijeva mnogo rada i treba moliti Oca da pošalje radnike da rade na njegovom polju (usp. Mt 9, 37-38). Svećeništvo i posvećeni život iziskuju hrabrost i ustrajnost, a bez molitve čovjek ne napreduje na tome putu. Pozivam sve da zazivaju od Gospodina dar dobrih radnika za njegovo Kraljevstvo, sa srcem i rukama raspoloživima za njegovu ljubav.

Još jednom želim izraziti svoju blizinu oboljelima od Covid-19, onima koji se posvećuju brizi za njih i svima onima koji na bilo koji način trpe zbog pandemije. Želim istodobno podržati i ohrabriti međunarodnu suradnju koja se sastoji u različitim inicijativama koje imaju za cilj na odgovarajući i učinkovit način odgovoriti na ozbiljnu krizu kroz koju prolazimo. Važno je, naime, objediniti znanstvene kompetencije na transparentan i nesebičan način kako bi se pronašlo cjepiva i lijekove te zajamčilo univerzalni pristup osnovnim tehnologijama koje će omogućiti svakoj zaraženoj osobi, u svim dijelovima svijeta, da dobije potrebnu zdravstvenu zaštitu.

----

Papa Benedikt XVIMolimo za zvanja

Draga braćo i sestre, ove četvrte vazmene nedjelje, kad nam liturgija predstavlja Isusa kao Dobrog pastira, obilježava se Svjetski dan molitve za zvanja. Na svim kontinentima, crkvene zajednice složno mole od Gospodina brojna i sveta zvanja u svećeništvo, na posvećeni život, za misijski poziv i za kršćanski brak te razmatraju na temu: "Zvanja u službi Crkve-misije". 

U toga iskustvu apostola naroda, kojega je Gospodin pozvao da bude "služitelj Evanđelja", poziv i poslanje neodvojivi su. On stoga predstavlja uzor svakoga kršćanina, na osobiti način uzor misionara ad vitam, to jest onih muškaraca i žena koji čitav se potpuno posvećuju navještaju Krista onima koji ga još nisu upoznali: to je poziv koji i danas zadržava svoju punu vrijednost. Ovu misionarsku službu obnašaju ponajprije svećenici, šireći Riječ Božju i podjeljujući sakramente, pokazujući svojom pastoralnom ljubavlju svima, a posebice bolesnima, malenima, siromašnima, iscjeljujuću prisutnost Isusa Krista. Zahvaljujemo Bogu za ovu svoju braću koja se bez zadrške ulažu u pastoralnu službu, te ponekad zapečate svoju vjernost Kristu i žrtvom života, kao što se dogodilo i jučer dvojici redovnika ubijenih u Gvineji i Keniji. Njima pripada naše zahvalno divljenje, kao i molitva za pokoj duša. Molimo i da niz onih koji odlučuju da korjenito žive evanđelje po zavjetima čistoće, siromaštva i poslušnosti, bude sve veći: to su muškarci i žene koji imaju prvo mjesto u evangelizaciji. Među njima, neki se posvećuju kontemplaciji i molitvi, drugi mnogovrsnom odgojnom i karitativnom djelovanju, svi pak usmjereni prema istome cilju: svjedočenju Božjega prvenstva nad svime i širenju njegova Kraljevstva u svim dijelovima društva. Nemali broj njih - napisao je sluga Božji Pavao VI. - "izuzetno su poduzetni, a njihov apostolat često je obilježen originalnošću i genijalnošću koje obvezuju na divljenje. Velikodušni su: nalazimo ih na predstraži misije, te preuzimaju najveće rizike za svoje zdravlje, pa i za sam život" (Apostolska pobudnica Evangelium nuntiandi, 69). Ne smije se konačno zaboraviti ni to da je poziv na kršćanski brak također misionarski poziv: bračni drugovi pozvani su, doista, živjeti Evanđelje u obitelji, na poslu, u župnim i građanskim zajednicama. U nekim slučajevima, usto, imaju priliku pružiti dragocjenu suradnju u misijama ad gentes.

Draga braćo i sestre, zazovimo majčinsku zaštitu Marijinu na različite pozive koji postoje u Crkvi, kako bi se razvijali uz snažan misionarski pečat.

----

 

Propovijedi

svibnja 20 2023
svibnja 13 2023
svibnja 06 2023

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE