OBLJETNICA UBIJENIH FRATARA

velj 14 2022 Miriam

Hercegovačka franjevačka Provincija Uznesenja Blažene Djevice Marije u veljači broji svoje krvave i tužne obljetnice. Partizani su na različitim mjestima ubili šezdeset i šest hercegovačkih franjevaca. Široki Brijeg je naše mjesto patnje i krvi naše braće. Tu ih se svih sjećamo na dan umorstva 7. veljače. No i drugi naši samostani i župe diljem Hercegovine sjećaju se ubijene braće, a braća se ubijenih fratara sjećaju i u Hrvatskoj – Zagreb i u Americi i Kanadi.

Prije točno sedamdeset i sedam (77) godina krvavo je završio hladni i tužni dan u našem Franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru. Bila je Čista srijeda, 14. veljače 1945. Naši su fratri na jutarnjim svetim misama ispovijedali i pepeljali svoj puk. U gradu je grmio i bjesnio rat. Navečer nisu mogli u Kor moliti Večernju. Partizani su okupirali samostan, sve fratre uhitili u samostanskom dnevnom boravku. Izdvojili su našega oca provincijala

fra Lea Petrovića

našega oca gvardijana

fra Grgu Vasilja

stare i nemoćne fratre

fra Bernardina Smoljana, fra Jozu Bencuna i fra Rafu Prusinu

župnika iz Tepčića

fra Kažimira Bebeka

i profesora hrvatskog jezika na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Širokom Brijegu

fra Nenada Venacija Pehara.

Odveli su ih klaustrom na izlazna vrata samostana. Tu su im pred samostanom odmah zavrnuli ruke na leđa i vezali ih nemilo žicom. Odveli su ih kamionom prema Neretvi. Mučili su ih, čuli smo, ponizili, okrutno ubili i bacili u rijeku Neretvu.

Mi se sjećamo s poštovanjem njihove žrtve. Sjećamo se žrtve tolikih vjernika Hercegovine koje su partizani ubili što po Hercegovini, na Bleiburgu i Križnom putu.

Duhovnost

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE

POTVRĐENO PRAVILO FRANJEVAČKOG REDA

GENERALNE KONSTITUCIJE REDA MANJE BRAĆE