Posjet Generalnoga Ministra franjevačkog Reda manje braće fra Massima Fusarellija

sij 04 2022 Miriam

Generalni ministar Reda manje braće fra Massimo Fusarelli, u pratnji generalnoga definitora za slavenske konferencije fra Konrada Grzegorza Cholewe, te osobnog tajnika fra Vjekoslava Milićevića, boravio je u provincijama Južnoslavenske konferencije OFM od 28. prosinca 2021., do 2. siječnja 2022.

Prvoga dana posjetio je Provincijalat i samostan Gospe od Zdravlja u Splitu, gdje mu je domaćin bio fra Marko Mrše, provincijal. Sutradan je u samostanu o. fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku održana sjednica Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM-a na kojoj je, uz provincijale članove Konferencije, sudjelovao i generalni ministar fra Massimo.

Nakon sjednice JKPM-a OFM-a generalni ministar je pohodio bratstvo Samostana sv. Ante na Poljudu s kojima je bio i provincijal franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, fra Andrija Bilokapić.

U poslijepodnevnim satima, generalni ministar je stigao u sjedište Hercegovačke franjevačke provincije, u Mostaru. Nakon Večernje molitve s podmlatkom provincije, slijedilo je bratsko druženje.

Sutradan, u četvrtak 30. prosinca, General je najprije pohodio mjesnog biskupa u Mostaru, mons. Petra Palića, pa otputovao u Sarajevo gdje su ga u nadbiskupovoj rezidenciji primili kardinal Vinko Puljić i mons. Tomo Vukšić. Nakon ručka s u rezidenciji, General je posjetio Provincijalat Bosne Srebrene, gdje mu je domaćinom bio fra Jozo Marinčić, provincijal. Večernju sv. Misu General je slavio s bratstvom na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, a nakon mise ostao u bratskom druženju.

Na povratku iz Sarajeva, u petak, 31. prosinca, General je  posjetio i sestre klarise u samostanu sv. Klare u Brestovskom, te se zaputio u Međugorje.

Molitveno bdijenje u crkvi sv. Jakova u Međugorju pred svetkovinu Svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira počelo je u 22 sata, a nakon toga je uslijedilo misno slavlje u 23,30, kojim se i ušlo u novu građansku godinu predslavio je general Reda manje braće fra Massimo Fusarelli, uz koncelebraciju stotinjak svećenika. Njemu je na početku dobrodošlicu u Međugorje poželio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, a za dolazak mu je zahvalio na kraju sv. Mise i međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Fra Massimovu homiliju prenosimo u cijelosti:

Neka Gospodin svrati svoj pogled na te i mir ti podari!

Ovoga, prvog dana godine posvećenog Bogorodici i molitvi za mir, riječi takozvanog Aronovog blagoslova daju nam svjetlo za novo vrijeme koje se otvara: to je lice Božje koje nam pokazuje smjer i dariva nam mir.

Godinu ne započinjemo uzdajući se u sebe i u svoje mogućnosti da posijemo i postignemo mir. Znamo, taj mir – Krist je naš mir! – je dar koji dolazi odozgo, to je blagoslov upućen nama, to je obećanje dobra.

Prihvatimo ovaj dar mira, jer se priznajemo djeca Božja u Kristu, tom ljubljenom Sinu, utjelovljenom Bogu, kaš što kaže sveti Atanazije: „On čovjekom postade i u čovjeka ne uđe“. (Sv. Atanazije, Homilije protiv Arijevaca, 3, 30)

Mi smo djeca Božja zahvaljujući daru Duha tog istog ljubljenog Sina. „Duh je obavio Djevicu Mariju, dajući joj kroz čistu milost, nositi u tijelu jednoga od Presvete Trojice, Krista Boga našega“, kako je to objavio VII. ekumenski Sabor.

Duh Sveti je toliko ispunio Djevicu Mariju da je njezina utroba bila sposobna prihvatiti Krista, a Njezino srce, Njezin um i Njezina volja spremni slušati: Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu.

Marija je učenica puna vjere i Bogorodica: zato je, po Njoj, iz naše zemlje mogao proklijati Onaj koji je pravi mir.

Na ovu svetkovinu kojom se završava Božićna osmina, dano nam je, kao što smo molili na početku Mise, kušati prvine Njegove milosrdne ljubavi. Jer mir je uistinu Božji dar, a ne rezultat naših siromašnih nastojanja.

Kako je lijepo da nas prvi dan u godini potiče gledati  Mariju, Majku Božju, Onu koja je dala život Bogu u svome tijelu žene i ostala vezana za to dijete na originalan i neponovljiv način: zato je zovemo Theotokos, Bogorodica, jer je povezana s osobom Riječi Božje koja je tijelom postala, jedan od nas!

S jednom riječju (Θεοτόκος-Madre de Dios), Bogorodica, mi ispovijedamo srce vjere u utjelovljenje Riječi Božje i kažemo da čovjek postaje dijete Božje i nositelj toga mira koji je On, rođen, umro i uskrsnuo za nas!

Draga braćo i sestre, došao sam kao hodočasnik u ovo svetište kako bih započeo Novu godinu i donio ovdje, s radošću i vjerom, prije svega braću iz Reda manje braće, Siromašne Sestre svete Klare i brojne članove Franjevačke obitelji.

Hodočastim ovdje kako bih za sve nas zazvao jednu življu vjeru u Isusa Krista, Utjelovljenu Riječ, središte svemira i povijesti.

Ovdje sam hodočasnik, kao nasljednik sv. Franje, koji je „Isusovu je Majku obasipao neizrecivom ljubavlju zato što nam je dala brata, uzvišenoga  Gospodina. Njoj je molio posebne pohvale, upravljao prošnje, prikazivao osjećaje, koliko to i kako ljudski jezik ne može ni izraziti.“ Tako nam otkriva Toma Čelanski. (Toma Čelanski, Drugi životopis sv. Franje 198:FF 786.)

U ovome mjestu, u Međugorju, već dugi niz godina brojne osobe vide kako se u njima ponovno pali plamen vjere u slušanju Božje riječi, u slavljenju sakramenata, posebno u sakramentu Pomirenja i Euharistije.

I tu se otvara sloboda u otkrivanju dara molitve, osobito kroz šutnju i klanjanje. I zbog toga su mnogi u ovome mjestu doživjeli dar pomirenja i mira.

Ne nalazimo li sve to u Djevici Mariji, Bogorodici i našoj sestri u vjeri? Sveti Pavao VI. je napisao: “Marija je očitovanje onoga što Bog čini kada pronađe raspoloživu osobu: Ona je ono što mi moramo postati”.

Sveti Franjo nazivao je Mariju Djevica postala Crkvom: možemo postati ono što vidimo ostvareno u Njoj. Evo, to je najdublji put obraćenja, dar Duha koji našu slobodu čini novom i pomaže joj da raste.

Kao što kaže sveti Franjo s Marijom uistinu možemo postati kuća, palača, Božje svetohranište, usred svijeta. Kao i na Njoj, Duh Gospodnji će počivati i na nama, i u nama će pronaći dom i prebivalište. (Sv. Franjo, Pismo Vjernicima, I, 5-10:FF 178/2.)

Evo novoga života, koji je plod mira, a koji dolazi iz prihvaćanja Isusa Krista, utjelovljene Riječi u utrobi Djevice Marije: to je dar koji su mnogi iskusili u ovome mjestu i koji će mnogi drugi moći primiti. Molimo da se ovo Božje djelo nastavi i da raste po Njegovoj volji.

Molimo da mir promiče cjeloviti razvoj ljudi, i kao što nam je rekao papa Franjo za ovaj dan posebno da raste „Međugeneracijski dijalog, obrazovanje i rad: sredstva za izgradnju trajnoga mira“. (Papa Franjo, Poruka za Svjetski dan mira 2022.)

Molimo da u našoj franjevačkoj obitelji, između nas Manje braće, raste vjera i da se nazočnost Djevice Marije ponovno otkrije u srcu naše karizme.

Molimo da nazočnost i djelovanje Manje braće u ovome mjestu postanu postojana vrata slušanja i milosrđa za mnoge koji ovdje dolaze.

Bogorodica, Kraljica Mira, koja je uzvišenoga Gospodina učinila našim bratom, neka nas nastavi blagoslivljati i pratiti u miru. Sretna vam nova godina! Amen.

Nakon posjeta Majčinu Selu i molitvenim mjestima u Međugorju, General je u popodnevnim je satima 1. siječnja 2022. posjetio naš franjevački samostan na Širokom Brijegu i Vicepostulaturu »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

U nedjelju 2. siječnja, general je s pratnjom otputovao u Rim.

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE