PUT KRIŽA FRA ANTE MARIĆA

PUT KRIŽA FRA ANTE MARIĆA
ožu 11 2019 Miriam

Tekstovi razmatranja uz Put križa autora fra Ante Marića nastali su prikupljanjem tekstova koje je autor objavio u korizmenim brojevima lista “Franjinim stopama” u posljednjih šest godina. Knjiga tako donosi šest različitih razmatranja za šest korizmenih tjedana.

U svakoj fra Antinoj rečenici očituje se duboka proživljenost s mukom našega Spasitelja. Crpio ju je sa stranica Sv. Pisma, iz vlastitih križeva, križeva braće fratara i križeva ovoga hercegovačkog puka.
Fra Antin križni put još je jedan doprinos u razvijanju ove pobožnosti koja se razvila i proširila u cijeloj Crkvi baš zaslugom sinova svetoga Franje.

Sve naše crkve su urešene lijepim umjetničkim ostvarenjima bilo u slici ili kipu, a prisutni su i križni putevi na otvorenom.
Teško je napraviti izbor najboljih ostvarenja, ali nismo tome ni težili.

Ogranak Matice hrvatske u Širokom Brijegu na ovaj način želi proširiti ovu drevnu katoličku pobožnost, zahvaliti autoru na svemu što je u pisanim tragovima ostavio Hercegovini, a autorima umjetničkih djela dati prigodu da se kroz likovni izraz iskažu najdublji vjerski osjećaji, pogotovu u ovo milosno, korizmeno razdoblje godine.

Gojko Jelić

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE