Redovničko oblačenje

srp 12 2022 Miriam

U subotu, 9. srpnja 2022., u 18 sati, u našoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru, pod svetom misom u 18 sati, osmorica postulanata obukli su franjevački habit i stupili u novicijat Hercegovačke franjevačke provincije.

Novicijat će provesti u samostanu sv. Ante Padovanskog na Humcu. Novi novaci su: Petar Bunoza, Župa sv. Ante, Humac; Bože Dodig, Župa Uznesenja BDM, Seonica; Stipe Iličić, Župa sv. Ivana Krstitelja, Ružići; Josip Pavlović, Župa sv. Jakova, Međugorje; Karlo Šakota, Župa Krista Kralja, Čitluk; Frano Šego, Župa Bezgrešnog začeća BDM, Posušje; Andrija-Ante Vasilj, Župa sv. Jakova, Međugorje i Franjo Vasilj, Župa sv. Jakova, Međugorje.

Misno slavlje i obred oblačenja predvodio je provincijal fra Jozo Grbeš. Zajedno s njim obrede je vodio magistar postulanata fra Iko Skoko. Uz njih su bili dosadašnji magistar novaka fra Stanko Mabić te sadašnji magistar fra Ivan Landeka ml., gvardijan fra Danko Perutina te još 30 misnika.

“Danas je dan kada se oblačite u nešto novo. Oblačenjem habita oblačite se u nove ljude. Ja vam jednostavno danas govorim: Obucite se u svjetlost i postojanost, u mir i dobrotu, u nježnost i snagu. Naš franjevački habit je smeđe boje, boje zemlje i boje prašine, boje poniznoga i boje neznatnog, boje nepoznatoga i boje tajanstvenog. I za nas je ova boja uvijek poziv na njegovanje i poniznost srca, a onda i života”, kazao je fra Jozo, te nadodao da čovjek kada se sagne duboko do zemlje pred drugim čovjekom, pred ljudskom patnjom, pred milošću Božjom, sagnut do zemlje, ponizna duha, spreman je zaboraviti svoj ‘ja’, a ostavlja sav prostor Kristu samome.

”Ono što oblikuje naša djela jest ono što oblikuje našu čežnju. Ta čežnja nas čini djelovati. Duhovnost na koncu je put koji se bavi čežnjom. Biti s Bogom jedno da bismo čovjeku mogli pomoći. Neka ta vaša čežnja oblikovana franjevačkim duhom bude uvijek čežnja za višim darovima. U meni nećete imati samo provincijala, nego brata. U braći našoj imate braću. I u nama danas ovdje i u onima poslije nas. Jer ono što je veće od nas – ostaje i kada nas biti ne bude. I lijepo će vam biti, i dobro će vam biti, i kad vam teško bude opet će vam dobro biti”, zaključio je fra Jozo Grbeš.

Liturgijskom asistencijom ravnao je fra Marko Galić zajedno s novacima i bogoslovima. Misno slavlje svojim skladnim pjevanjem uzveličali su također naši bogoslovi. Nakon svete Mise, druženje je nastavljeno u klaustru samostana.

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE