Sabor Frame Hercegovina

lip 08 2024 Miriam

Nakon stanke koja je trajala 6 godina, konačno je održan VII. Sabor Frame Hercegovina, od 31. svibnja do 2. lipnja na Humcu. Naše geslo, rečenica koja nas je vodila kroz ova tri dana bila je: "Neka mi bude po tvojoj riječi!" Lk 1, 38

Ovaj trodnevni susret smo započeli svetom misom koju je predvodio provincijal fra Jozo Grbeš, koji nam je govorio o blagoslovima u našim životima. Na misi nam je dobrodošlicu zaželio i gvardijan fra Dario Dodig. Nakon mise smo uz himnu i upoznavanje voditelja, koji su nas pratili kroz sva tri dana, Antonije Prlić Bubalo i Zorana Kolobare, službeno otvorili ovaj Sabor. Također, opet nam se obratio naš područni duhovni asistent fra Jozo Hrkać, područna predsjednica Matea Ostojić, Kristijan Primorac, u ime područnog vijeća OFS-a i nacionalna predsjednica Frame BiH Petra Bračić. Nakon uvodnih pozdrava nastavili smo sa predstavljanjem bratstava. Svako bratstvo je osmislilo način na koji će najbolje predstaviti svoju Framu, bilo to kroz video, pjesmu ili skeč. Nakon večere smo gledali film “Najveći dar”, koji nam je osvijestio koliku snagu nosi oprost, te nam pokazao na svjedočanstvima ljudi kako su bivali oslobođeni kada bi oprostili drugima. Nakon filma je slijedila molitva koju je predvodio fra Fran Ćorić koji nam je pokazao da naši mobiteli, koji su inače na glasu kao nešto loše, mogu biti način na koji ćemo moliti.

Drugi dan našeg druženja smo započeli jutarnjom molitvom i razmatranjem koje je pripremio fra Ivan Hrkać. Nakon molitve i doručka smo slušali predavanje fra Slavena Brekala koji nam je približio i objasnio naše geslo. Pričao nam je o Blaženoj Djevici Mariji koja je prihvatila Božju volju iako nije znala što će se dogoditi, te kako mi trebamo prihvatiti Božju volju u našim životima. Nakon predavanja smo se podijelili u skupine te je svaka skupina sa svojim animatorom razgovarala upravo o Božjoj volji, o Božjem planu za naš život. Nakon ručka i slobodnog vremena u istim skupinama smo se zaputili svatko na svoju radionicu. Neki su pjevali po gradu, neki su posjetili razna mjesta u Ljubuškom i u njegovoj blizini, poput vinograda Nuić, Šiljevišta, kule Herceg Stjepana Kosače, neki su posjetili staračke domove, prostorije GSS-a, pučku kuhinju i mnoge druge. Kada smo se svi vratili sa svojih radionica, uslijedila je sveta misa koju je predvodio fra Josip Vlašić, područni duhovni asistent OFS-a. Nakon svete mise i večere smo zajedno u zajedništvu i radosti slavili Boga kroz pjesmu. Koncert je animirao Zbor Frame Hercegovina, pod ravnanjem fra Ante Vukoje, koji su svojim talentom i prekrasnim izvedbama duhovnih pjesama oduševili sve nas. Uz naš zbor svi smo se mogli zabaviti uz animatorice plesa, koje su tjednima osmišljavale i vježbale koreografiju za svaku pjesmu.

Zadnji dan smo, naravno, započeli molitvom koju je imao fra Andrija Majić. Kada smo završili sa molitvom otišli smo na travnjak ispod crkve gdje smo uslikali milenijsku fotografiju. Nakon doručka i fotografiranja, program se nastavio svjedočanstvima. Naši voditelji su održali intervju sa Andreom Karlović, Mariom Brkićem i fra Nikolom Jurišićem. Budući da su svi bivši framaši koji su i dalje dio velike franjevačke obitelji, pričali su nam o svom franjevačkom putu te kakav je Frama utjecaj imala na njihov život. Pomogli su nam i da vidimo na koje sve načine mi možemo nastaviti živjeti svoj franjevački poziv. Nakon proglašenja pobjednika natječaja za najbolju sliku i djeljenja zahvalnica Framama, ovo naše druženje smo zaključili svetom misom koju je predvodio naš područni duhovni asistent fra Jozo Hrkać. Tako smo svi zahvalili Bogu na svemu što je učinio za nas ova tri dana, na svakom od ovih 500 framaša koji su tih dana na Humcu živjeli i disali kao jedan, zahvalili smo Mu što nam je u strancu poslao brata i sestru kada nam je bilo potrebno.

Na kraju, još jedno veliko hvala, u ime područnog vijeća, svima koji su na bilo kakav način sudjelovali na ovom Saboru i u njegovoj organizaciji, našim dobročiniteljima bez kojih ništa od ovog ne bi bilo moguće, našim volonterima u žutim majicama koji su, nekada zanemarujući sebe, nesebično služili drugima, gvardijanu, novacima koji su služenjem uljepšali svaku našu misu i bili na raspolaganju za bilo kakvu pomoć, trećarima koji su nam pomogli sa dijeljenjem obroka i našem Zboru Frame Hercegovina na čelu sa fra Antom. Hvala vam na svemu i, ako Bog da, vidimo se za dvije godine. Mir i dobro!

P. S. Više slika možete pronaći na našoj instagram stranici.

 *Iva Šarac, područna tajnica Frame Hercegovina*

Duhovnost

Bazilije S. Pandžić, HERCEGOVAČKI FRANJEVCI – sedam stoljeća s narodom

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA