Ukop + fra Ilije Puljića u Chicagu

velj 24 2024 Miriam

Fra Ilija Puljić-Vlahić je preminuo u Chicagu 17. veljače, 2024., primivši sakramente umirućih. Kroz 55 godina fra Ilija je bio član Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji, služeći na desetak mjesta hrvatske iseljenike u Americi i Kanadi. U četvrtak, 22. veljače, 2024. fra Ilija je pokopan u grobnici hrvatskih franjevaca kod Chicaga.

Sprovodnu svetu misu predslavio je fra Ilijin brat mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski u miru, u suslavlju s kustosom fra Markom Puljićem koji je propovijedao i velikim brojem braće iz naše Kustodije. Prije svete mise upriličena je i posjeta i molitva kod pokojnika. Najprije su se rano ujutro molitvom jutarnje iz pokojničkog slavlja od fra Ilije oprostili fratri i časne sestre, a zatim i puk Božji koji je ispunio hrvatsku crkvu sv. Jeronima gdje je slavljena i sprovodna sveta misa.

U svojoj propovijedi kustos fra Marko je govorio o prijelomnoj vijesti o Isusovu uskrsnuću, vijesti koja je promijenila živote tolikih Kristovih učenika, vijesti kojoj je svoj život posvetio i pokojni fra Ilija. Fra Marko se prisjetio tolikih mjesta u kojima je fra Ilija služio kao svećenik i redovnik, na osobit način ističući ljubav koju su za fra Iliju osjećali brojni vjernici koji su se tih dana javili izrazima sućuti.

Na koncu svete mise župnik fra Antonio Musa je pročitao pismo provincijala fra Joze Grbeša te izraze sućuti koje su uputili brojni crkveni i društveni uglednici iz Hrvatske i BiH, a među njima i nadbiskup sarajevski mons. Tomo Vukšić i nadbiskup u miru kard. Vinko Puljić, nadbiskup zagrebački mons. Dražen Kutleša, nadbiskup splitski mons. Zdenko Križić i nadbiskup u miru mons. Marin Barišić, biskupi mons. Petar Palić i biskup u miru mons. Ratko Perić iz Mostara, mons. Antun Škvorčević iz Požege, mons. Roko Glasnović iz Dubrovnika, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate izvan domovine don Tomislav Markić i drugi. 

S nekoliko riječi na koncu svete mise obratio se i mons. Želimir koji je zahvalio svima koji su se za fra Iliju brinuli od njegovih dječačkih dana pa sve do njegove starosti u Chicagu, na osobit način njegovoj obitelji i njegovoj redovničkoj zajednici, Provinciji i Kustodiji. U fra Ilijino ime zamolio je sve za oproštenje i poželio vječni pokoj dragom pokojniku.

Molitve oproštaja od fra Ilije u crkvi i molitve ukopa na groblju predvodio je kustos fra Marko. Pokojni fra Ilija neka počiva u miru!

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE