Ukop fra Serafina Hrkaća

tra 14 2021 Miriam

U utorak, 13. travnja 2021., u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, okrijepljen sv. sakramentima, u Gospodinu je preminuo njegov sluga svećenik i naš brat fra Serafin Hrkać u 79. godini života, 61. godini redovništva i 55. godini svećeništva.

Sv. misa zadušnica slavila se u crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu, u srijedu 14. travnja 2021. u 14,00 sati. Misno slavlje predvodio je provincijal fra Miljenko. Koncelebrirali su don Željko Majić, gvardijan fra Ivan Marić ml. i oko 60 svećenika. Prigodnu homiliju uputio je provincijal. Don Željko je pri koncu euharistijskog slavlja u ime biskupije izrazio sućut, a gvardijan je pročitao fra Serafinov životopis. Sprovodne obrede i ukop na groblju Mekovac predvodio je provincijal fra Miljenko. 

Fra Serafin je rođen 18. kolovoza 1942. godine u Izbičnu u obitelji Hrkać od roditelja Franje i Janje r. Bondža. Osnovnu školu pohađa u Izbičnu i Crnču od 1949. – 1953, te na Širokom Brijegu do 1957. godine. Upisuje franjevačko sjemenište i klasičnu gimnaziju u Sinju gdje boravi dvije školske godine, te nastavlja u Dubrovniku gdje je maturirao 1961. godine. Franjevački habit oblači na Humcu 16. srpnja 1960. Filozofsko-teološki studij započinje u Visokom kroz dvije akademske godine. Studij nastavlja u Sarajevu do 1966. godine. Iste godine prima svete redove đakonata i svećeništva u Sarajevu. Diplomu filozofsko-teološkog fakulteta stječe u Rimu 1967. godine na Papinskom učilištu Antonianumu. U Rimu iste godine započinje studij klasične filologije na Papinskom institutu Altioris Latinitatis koji završava 20. rujna 1971. godine i postiže licencijat iz klasika i obje stare književnosti ocjenom magna cum laude. 1971. godine započinje profesorsku službu grčkog, latinskog, logike i povijesti filozofije u Splitu, na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Poljudu do lipnja 1973. godine. Preuzima mjesto profesora grčkog i latinskog jezika u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji i sjemeništu u Visokom. U tim vremenima dovršava i brani doktorat na Institutu Altioris Latinitatis pri papinskom sveučilištu Salesiana najvišom ocjenom summa cum laude 1. lipnja 1976. godine. 1988. godine vraća se na Široki Brijeg za duhovnog pomoćnika. Istovremeno predaje klasike i talijanski jezik u franjevačkom Novicijatu i sjemeništu na Humcu.

1992. godine započinje predavati latinski jezik na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. 1994. predaje filozofiju odgoja, etiku i filozofiju religije na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. 1997. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu postiže doktorat iz filozofije. 1998. imenovan u povjerenstvo za vrednovanje nastavnog programa na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. 1999. postaje voditelj odjela na novoutemeljenom studiju filozofije. 2000. redoviti član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost. 2001. pročelnik odjela na novoutemeljenom studiju latinskog jezika Sveučilišta u Mostaru. 2002. godine postao dopisnim, a 2008. godine redovitim članom Akademije nauka i umjetnosti BiH u odjeljenju humanističkih znanosti. Od 2005. ravnatelj Instituta za latinitet Sveučilišta u Mostaru, član uredništva provincijskog stručnog časopisa Hercegovina franciscana i urednik znanstvenih izdanja provincijske izdavačke kuće Ziral. 2014. godine dobio javno priznanje, Zlatnu plaketu, tada općine Široki Brijeg. 2016. promaknut u zvanje profesora emeritusa. Do svoje smrti živi i djeluje u samostanu Široki Brijeg.

Počivao u miru Božjem!

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE