ZLATNA MISA FRA ŠIMUNA OREČA

ZLATNA MISA FRA ŠIMUNA OREČA
ruj 21 2017 Miriam

U nedjelju, 17. rujna, u župi Frohnleiten kod Graza u Austriji s godišnjom proslavom zahvale za žetvu slavljena su i dva zlatna jubileja: 50 godina života i rada hercegovačkih franjevaca u toj austrijskoj župi i 50 godina misništva župnika fra Šimuna Oreča koji tu djeluje već 44 godine, od toga 41 godinu kao župnik. S fra Šimunom su slavili svečanu Misu njegova franjevačka subraća: fra Mate Dragičević kao izaslanik Provincije, njegov brat fra Marko, koji je od 1974. do 1978. bio kapelan u toj župi, fra Ljubo Lebo, te dvojica fratara iz Zagreba: gvardijan fra Svetozar Kraljević i fra Zoran Senjak, zatim fra Dominik Ramljak, koji je od 2015. ponovo u Frohnleitenu.  

Fra Dominik i fra Šimun bili su među prvom postavom 1967. godine, kad su hercegovački franjevci preuzeli pastoralnu brigu za tu župu, koju su redovnici serviti nakon tristo godina zbog nedostatka pomlatka morali napustiti. Nakon svečanoga misnog slavlja koje je predvodio fra Mate Dragičević i na kojem su župni crkveni zbor i orkestar izveli misu u C-duru Johanna Josepha Fuxa, uslijedili su pozdravni govori i čestitke zlatomisniku fra Šimunu. U ime župskoga vijeća govorili su predsjednik toga vijeća Franz Rappold i potpredsjednik Michael Bock, a u ime Provincije hercegovačkih franjevaca, ekonom Provincije, fra Mate Dragičević. Nazočne je u ime općine i grada Frohnleitena pozdravio gradonačelnik Johann Wagner, u ime biskupije Graz-Seckau biskupijski vikar za liturgiju i papinski pronotar monsinjor Gottfried Lafer.

Fra Šimun nije želio osobnih darova, ali je izrazio želju da biskupija i župa pomognu izgradnju kamenoga oltara i ambona u novoj mostarskoj crkvi, što bi bio lijep dar u povodu njegovih pedeset godina misništva. Inače župa Frohnleiten je 1996. godine darovala 800 stolica mostarskoj crkvi sv. Petra i Pavla.

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE