Mladifest - Montreal

Mladifest Montreal
stu 15 2019 Miriam

MLADIFEST MONTREAL – Sedmi susret Hrvatske katoličke mladeži Amerike i Kanade

U Hrvatskoj Katoličkoj Misiji sv. Nikole Tavelića u Montrealu, od 27.-29. rujna održan je sedmi po redu Mladifest – Susret Hrvatske katoličke mladeži Amerike i Kanade. Započet u ljeto 2013., kada je po prvi put održan na Hrvatskom Franjevačkom Središtu Kraljice Mira na Norvalu pored Toronota, Mladifest je postao jedan od najvažnijih i najiščekivanijih događaja koji već godinama okuplja stotine mladih hrvatskih katolika sa Sjevernoameričkog Kontinenta. Tako je i ove godine Mladifest okupio mlade Hrvate iz svih krajeva Amerike i Kanade. Brojni od njih došli su organizirano iz svojih župa, ali se pridružilo i nekoliko naših mladih koji žive u krajevima gdje ne postoje hrvatske katoličke župe ili misije. S nama su tako bili mladi iz sljedećih župa u Kanadi: HKM Sv. Nikola Tavelić Montreal, Hrvatsko Franjevačko Središte Kraljica Mira Norval, Župa hrvatskih mučenika Mississauga, Hrvatska župa sv. Križa Hamilton, Hrvatska Župa Presvetoga Trojstva Oakville, Hrvatska Župa Prečistoga Srca Marijina Vancouver, Hrvatska Župa Sv. Leopolda Bogana Mandića Ottawa, Hrvatska župa sv. Franje Asiškoga u Windsoru te mladi iz Thunder Baya gdje je nekoć postojala hrvatska etnička župa. Iz Amerike su s nama bili mladi iz sljedećih župa: Hrvatska župa svv. Ćirila i Metoda New York, Hrvatska Župa Presvetog Srca Isusova Milwaukee, HKM Bl. Alojzija Stepinca Chicago te Hrvatska župa sv. Jeronima Chicago.

Susret pod geslom Još se do krvi ne oduprijeste u borbi protiv grijeha (He 2,4) je započeo u petak 27. rujna svetom misom koju je predslavio studentski kapelan iz Zagreba don Damir Stojić, SDB. Kroz tri dana mladi su imali priliku slušati kateheze, zajedno moliti, pjevati, družiti se, pristupiti sakramentu svete ispovijedi te bdjeti s Gospodinom u euharistijskome klanjanju. Posljednjega dana, u nedjelju 29. rujna svetu misu u prepunoj hrvatskoj crkvi u Montrealu predslavio je fra Željko Barbarić, župni vikar iz New Yorka, u koncelebraciji sa domaćinom fra Stipom Renićem iz Montreala, fra Ivanom Strmečkim iz Milwaukeea, don Antom Marketom iz Toronta, vlč. Markom Štefancom iz Hamiltona te fra Antonijom Musom iz Chicaga. Poseban gost govornik cijeloga vikenda bio je jedan od ponajboljih katoličkih govornika Australac Matt Fradd.

Iskrena i velika hvala svima koji su učinili ovaj susret mogućim, na osobit način domaćinima Hrvatskoj katoličkoj mladeži ogranak Montreal, njihovome župniku, časnim sestrama i cijeloj hrvatskoj zajednici u Montrealu. Velike milosti koje Gospodin već godinama udjeljuje po Mladifestu nisu izostale ni ove godine. Radosno zato najavljujemo da će se sljedeći Mladifest – Susret Hrvatske katoličke mladeži Amerike i Kanade održati u lipnju 2020., kada će domaćin biti Hrvatska katolička župa sv. Jeronima u Chicagu.

fra Antonio Musa

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE