PROVINCIJALOVO PISMO ZA SVETKOVINU SV. FRANJE 2023.

lis 03 2023 Miriam

Povratak prema naprijed

O blagdanu Sv. Našeg Oca Franje 2023.

Drago braćo!

Naše vrijeme traži mudrost. Mudrost koja će voditi budućnost kroz nadahnuće onih koji su prije nas imali hrabrosti biti kršćani. Još nas je Drugi vatikanski sabor naučio da se redovnici trebaju vratiti svojim utemeljiteljima i pitati zašto su oni utemeljili svoj Red. (Perfectae Caritatis 1965.)

Mi smo drugačija pravovjernost! Osnovao nas je prorok, Franjo, koji nije bio uobičajeni pobožni svetac, ali nije optuživao sustav da je inferioran, nego je jednostavno pošao naprijed i učinio sve boljim. On je dokazao da “najbolja kritika lošeg je praksa boljega”.

Ove godine dok počinjemo godine “slavljeničke milosti” (2023.-2026.) moramo se vraćati na početke svega, izvore svega. Naš povratak mora biti povratak ljubavi. Ljubav živi kada nemamo što zaštititi, a imamo sve podijeliti. To je bio Franjin život.

Vjerujem da imamo sposobnost izliječiti ovu zemlju i ove ljude od podjela, nasilja, grubosti, mržnje. Ta sposobnost je ljubav unutar nas. Ljubav koja nadilazi ego je ljubav koja liječi. To je bio i Franjin izbor.

Suosjećanje i strpljivost apsolutno su jedinstvene karakteristike pravog duhovnog autoriteta i bez ikakve sumnje način su na koji su i sveti Franjo i sveta Klara vodili svoje zajednice. Vodili su, ne odozgor, pa čak ni odozdol, nego uglavnom iznutra, hodajući sa svojom braćom i sestrama. To “iznutra” mora biti svijet koji vodi, koji stvara svetost i voli biti. To je temelj koji gradi. To je bila i Franjina poniznost.

Blagdan oca našega Franje neka nam bude početak povratka kako bismo išli naprijed. Neka nam slavlja obljetnica ne budu samo vanjska slavlja nego iskrena pitanja identiteta franjevačke duhovnosti koja u povratka na početke nalazi put za naprijed.

Pax et bonum,

Brat Jozo

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE